Pot metuljev v Motvarjevcih

Dolžina poti:     750 m                                        
Zahtevnost:    lahka, priporočena pohodna obutev
Trajanje:    45 min
Izhodišče:   

 parkirišče nasproti Gostišča Puhan v Motvarjevcih,
 Motvarjevci 35, 9207 Prosenjakovci

Koordinate:  

 46.709559, 16.343837

Pot metuljev v Motvarjevcih vodi čez območje najbolje ohranjenih mokrotnih travnikov v Krajinskem parku Goričko. Pisani travniki so del narave in kulturne dediščine parka saj jih je ustvaril človek s košnjo za pridelavo krme domačih živali. S spreminjanjem načina kmetovanja v sodobnem svetu, se spreminja tudi kulturna krajina. Čedalje več travnikov se spreminja v njive in življenjska pestrost, ki odlikuje travnike, se manjša. V Motvarjevcih na naravni vrednoti državnega pomena temu ni tako. Travniki v spomladanskih mesecih bujno zacvetijo in očarajo obiskovalce. Na teh travnikih svoj dom najdejo številne živalske vrste, tudi redke in zavarovane.

Na poti so predstavljene najbolj značilne vrste rastlin in dnevnih metuljev. Ali veste kako sta povezana metulj travniški postavnež in travniška izjevka? Soodvisnost teh dveh vrst in vsega živega na travnikih ter nasploh v naravi, obiskovalci na poti spoznavajo preko informacijskih pultov in različnih zanimivih izzivov. Med travniki obiskovalce čaka prav posebno počivališče, ki je kot nalašč za počitek in doživljanje narave z vsemi čuti. 

Vsebine na pultih so pripravljene v slovenskem in madžarskem jeziku. Preko tipnih QR kod, ki obiskovalce pripeljejo do vsebin tudi v angleškem jeziku, do vsebin dostopajo tudi obiskovalci z okvarami vida. Posebnost poti je tudi informacijska točka s tipno tablo za obiskovalce z okvarami vida. Obiskovalci z okvarami vida na tabli spoznajo življenjski krog metulja strašničinega mravljiščarja in tako doživijo vsaj delček zakladov tega območja. 

Ob poti, v senci dreves na obiskovalce čaka še škrlatni kukuj. Ga poznate? Obiščite pot v Motvarjevcih in spoznali boste tega zanimivega hrošča in številne zanimivosti iz življenja pisanih živali in rastlin.

Na pot se se lahko odpravite tudi z vodnikom. Za voden obisk poti se najavite na tel. številkah +386 2 551 88 60 ali +386 41 659 436, +386 51 611 254 ali pišite na naslov vodniki@goricko.info. Cenik vodenj najdete tukaj.  

      

 Na poti sledite metulju.