Literarni natečaj 2023

13. 4. 2023

Rezultati literarnega natečaja 2023

Spoštovani učenci in mentorji. Obveščamo vas, da smo v JZ Krajinski park Goričko zaključili literarni natečaj Skrivnostni prebivalci Goričkega 2023. Izdelke smo prejeli iz OŠ Tišina, OŠ Apače, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, OŠ Turnišče in OŠ Beltinci. Letos je tričlanska žirija ovrednotila 41 izdelkov v 3 kategorijah. 

V kategoriji 2.–3. razred je kot najboljše bilo ocenjeno delo Tesse Prevolšek Horvat z mentorico Tjašo Celec iz OŠ Tišina. 

V kategoriji 4.–6. razred je kot najboljše bilo ocenjeno delo Sofie Dreven z mentorico Matejo Kajnc iz OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici.

V kategoriji 7.–9. razred je kot najboljše bilo ocenjeno delo Davida Frajhama z mentorico Elizabeto Šajnovič iz OŠ Apače. 

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje in čestitamo najboljšim mladim ustvarjalcem. Delo ni bilo lahko. Potrebno je bilo veliko raziskovalnega dela, preden so nastali končni izdelki. V JZ Krajinski park Goričko vse učence vabimo, da še naprej raziskujejo živalski in rastlinski svet, ki ga predstavljamo na naši spletni strani. Pridobljeno znanje uporabite v dobro narave in ljudi!

Vabimo vas k branju vseh prispelih izdelkov, ki jih najdete v dokumentu na dnu strani oz. tukaj

Zmagovalci posameznih kategorij prejmejo nagrade ter priznanja. Vsi sodelujoči prejmejo pohvale za sodelovanje in manjšo pozornost. 

Zahvaljujemo se Nini Novak Oiseau, Barbari Vidmar in Moniki Matjašec za vrednotenje izdelkov, ki so ga opravile zelo natančno. 

 

 

V javnem zavodu Krajinski park Goričko razpisujemo 2. literarni natečaj z naslovom SKRIVNOSTNI PREBIVALCI GORIČKEGA. Vabimo vas k raziskovanju skrivnostnih prebivalcev Goričkega in pisanju kratkih (tudi duhovitih) sporočil med njimi.

Kratka sporočila SMS so med nami prisotna že 30 let. Pojavila so se leta 1992, v Sloveniji pa jih pošiljamo od leta 1998. Tudi danes so najbolj priljubljena oblika komunikacije med uporabniki storitev mobilne telefonije, saj jih širom sveta vsak mesec pošljemo več kot 560 milijard.
Dandanes imamo na voljo bogato paleto raznovrstnih aplikacij za neposredno sporočanje, kot so Skype, Viber, Whatsapp, Facebook Messenger in druga, vsa pa omogočajo kratka sporočila SMS (Short Message Service) in v zadnjih letih tudi videoklice. Strokovnjaki so prepričani, da bo storitev kratkih sporočil SMS med nami prisotna še vrsto let, saj jo odlikujejo razširjenost, preprostost in enostavnost uporabe, ki ni vezana na mobilni svetovni splet.
Ali ste vedeli, da v Sloveniji uporabniki mesečno razpošljejo kar 222 milijonov SMS sporočil? Povprečni slovenski uporabnik mobilnega omrežja pa pošlje do tri sporočila SMS na dan.

Besedilo razpisa

Vabljeni k ustvarjanju kratkih sporočil med živalimi in rastlinami v obliki SMS sporočil 
V okviru natečaja vas vabimo k spoznavanju živalskih vrst in sestavljanju kratkih sporočilc v obliki SMS sporočil v naprej pripravljenih podlogah. Pri tem vam ne bo pomagal računalnik, ampak morate uporabiti roko, svinčnik, barvice in veliko domišljije. Tudi letos so tema rastlinske in živalske vrste na Goričkem. Za vas smo jih izbrali nekaj, ki so predstavljene na naši spletni strani tukaj. Vsem predstavljenim vrstam je skupno to, da živijo ali se hranijo v visokodebelnem sadovnjaku. Besedilo razpisa za tisk. 

Kdo lahko sodeluje?
Sodelujejo lahko učenci od 2. do 9. razreda vseh pomurskih OŠ. Za sodelovanje je potrebno izpolniti prijavnico in soglasje, ki sta priložena. Pri raziskovanju boste zagotovo naleteli še na dodatne zanimivosti o predstavljenih vrstah, ki jih lahko vključite v kratka sporočila.

Oblika izdelka
2.–3. razred: priloga 1 (4 oblački) Priloga 1

4.–6. razred: priloga 2 (4 oblački) Priloga 2

7.–9. razred: triada: priloga 3 (6 oblačkov) Priloga 3

Vsebina 
Pozorno preberite predstavitve živali. Napišite dialog dveh ali več vrst, ki so predstavljene v prilogi in dostopne na povezavi tukaj. Vsebina sporočil se mora navezovati na vsaj dve izmed predstavljenih vrst. Opise živali Skrivnostni prebivalci Goričkega najdete tukaj. Iz vsebine mora biti razvidno, katera žival je bila povzeta v besedilu. V kratka sporočila lahko vključite nebesedna sporočila (smeški, risbe …). Bodite kreativni, izvirni, upoštevajte humor, pravopis, poslužujte se pomanjševalnic, narečnih besed, slengizmov ali starinskih besed. Vsi oblački morajo biti zapolnjeni z besedilom ali risbo. Besedila pišete ročno in čitljivo.

Morda še nekaj namigov: če želite biti prijazni, uporabite »prosim« in »hvala«; ne napišite »samo«, ker bo besedilo izpadlo kot neresno (npr. oglašam se, samo da povem …); sporočilo na bo kratko in jedrnato, pri čemer napišite samo bistvo, kajti nihče ne mara dolgih besedil brez odstavkov; izogibajte se velikih tiskanih črk, ker bo naslovnik mislil, da kričite nanj (razen, če želite ravno to); pravilna uporaba ločil (pika, vejica, klicaj), glede na to, kako želite s svojim sporočilom vplivati na naslovnika; uporabite primerne pozdrave, kot so uvod (pozdrav) in zaključek (podpis).

Predizbor
Organizator literarnega natečaja JZ KP Goričko bo pred pošiljanjem izdelkov v ocenjevanje izdelke pregledal in iz ocenjevanja izločil izdelke, ki ne bodo ustrezali razpisanim pogojem. Izločeni bodo oblikovno, slogovno in vsebinsko neustrezni izdelki.

Ocenjevanje
Natečaj je tekmovalnega značaja. Tričlanska žirija bo izbrala najizvirnejše kratko sporočilo v 3 starostnih skupinah (2.–3. razred, 4.–6. razred in 7.–9. razred).

Žirijo sestavljajo:

Nina Novak Oiseau, pesnica, urednica, glasbenica

Barbara Vidmar, ornitologinja in strokovna sodelavka KP Ljubljansko barje in

Monika Matjašec, biologinja in slavistka, strokovna sodelavka KP Goričko.

Do kdaj in kako oddate izdelke?

Izdelke oddate do 21. 3. 2023.

Kratka sporočila oddate po pošti na naslov Javni zavod Krajinski park Goričko, Grad 191, 9264 Grad ali pdf scan izdelka na elektronski naslov natasa.morsic@goricko.info.

Na hrbtno stran izdelka zapišite ime in priimek mentorja in zaporedno številko učenca iz prijavnice.

Rezultate natečaja bomo objavili na naši spletni strani www.park-goricko.org 14. 4. 2023. Priznanja in nagrade avtorjem najbolje ocenjenih izdelkov bomo podelili 22. aprila na gradu Grad v sklopu zaključne prireditve 8. Tedna pisanja z roko. Za vse udeležence natečaja bomo pripravili pohvale za sodelovanje in simbolne nagrade. Ostali mentorji in učenci bodo pohvale in nagrade prejeli po pošti. Mentorji, ki bodo želeli prejeti potrdila o sodelovanju, to sporočijo po zaključku natečaja.

Vsa sodelujoča kratka sporočila bomo zbrali in prav tako objavili na naši spletni strani.