Dnevi evropske kulturne dediščine

DEKD letos nosijo naslov (Vz)trajnostna dediščina. Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj, z uporabo virov iz lokalnega okolja. Zato nam je lahko navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost. 

1. 10. 2022, 10.00–17.00, dvorišče gradu Grad

16. GRAJSKI BAZAR Z GORIČKIMI MEŠTRI. Osrednja prireditev na gradu Grad je namenjena ponudnikom izdelkov in pridelkov domače obrti in dejavnosti z Goričkega. Sejemsko ponudbo spremlja kulturni program, vodenja v okolici gradu, predstava, delavnice za otroke in kulinarična ponudba. Na prireditvi bodo tudi podeljena priznanja za NAJ travnik, NAJ sadovnjak in NAJ ograček z brajdo 2022. 

2. 10. 2022, 10.00, nekdanja šola, Kančevci 37  

Prva stalna razstava o netopirjih v Sloveniji, PREŽIVETI Z NETOPIRJI
Ali netopirji pijejo kri? Se zapletajo v lase? Ali sploh vidijo? Zakaj visijo obrnjeni navzdol? Na ta in mnoga druga vprašanja bomo odgovorili na vodenju po stalni razstavi PreŽiveti z netopirji. Vabljeni k spoznavanju skrivnostnega življenja netopirjev.

2.10. 2022, 12.00, Lončarovci  

VODEN OGLED TEMATSKE POTI PO MOČVARI
Dvignjena lesena pot prečka številne življenjske prostore, zaradi česar lahko na razmeroma kratki razdalji opazujemo veliko biotsko raznovrstnost. Na vodenem ogledu po poti bomo spoznali pomen mokrišč, naravne vrednote, rabo travnikov ter seveda živalstvo in rastlinstvo ob poti. Nujna oprema: škornji za močvaro. 

2.10. 2022, 14.00, Motvarjevci, parkirišče pri gostilni Puhan                  

VODEN OGLED PO TEMATSKI POTI METULJEV V MOTVARJEVCIH
Sprehodili se bomo po enem največjih kompleksov travnikov, ki so v upravljanju Javnega zavoda Krajinski park Goričko. Na teh mokrotnih travnikih živijo številne redke in ogrožene vrste metuljev, ki so drugod že izginile. Seznanili se bomo z vzroki za njihovo ogroženost in načini njihovega varstva. Na poti nas bodo zabavali interaktivni elementi.

Vstop na dogodke je prost.
Več o letošnjih DEKD si lahko preberete v brošuri.

    top

    X

    16. Grajski bazar z goričkimi meštri

    1. oktober 2022, 10.00-17.00