Martinova nedelja v Gaju

Društvo Gaj ohranja tradicijo trgatve in prešanja na stari način. Trgatev poteka tako, da vsako trto posebej poberemo, jo stehtamo in izmerimo sladkorno stopnjo. Iz mošta, ki priteče iz grozdja pridelajo mlado vino, ki pa ga s pomočjo domačega župnika iz Bogojine, blagoslovijo na Martinovo nedeljo. K blagoslovu prinesejo svoj mošt tudi ostali gospodarji, na kar sledi družabno srečanje domačinov in obiskovalcev.

Na začetku brega je postavljena preša iz leta 1837. V društvu so ponosni na klet pokojnega Jožeta Berdena in njegove mame Bare, ki je čez cesto in predstavlja zaokrožena celota ohranitve naravne kulturne dediščine brega Gaj v kateri je urejen vinogradniški muzej. Poleg je tudi vinograd.

DRUŠTVO GAJ – VINOGRADNIŠKO TURISTIČNO DRUŠTVO FILOVCI

Filovci 410, 9222 Bogojina

Kontaktna oseba: Jožef Tratnjek 
Filovci 452, 9222 Bogojina 
M: 031 238 989 
E: darinka.tratnjek@siol.net

Vas Filovci leži na Dolinskem v občini Moravske Toplice. Nahajajo se ob cesti Martjanci – Dobrovnik. K vasi Filovci še spadajo vinogradniški bregi: Trnovski breg, Filovci breg in Gaj z zidanicami in počitniškimi vikendi. Nekoč je bilo to značilno lončarsko naselje, v zadnjih letih pa so prebivalci povsem opustili to tradicionalno obrt.

Društvo Gaj – Vinogradniško turistično društvo Filovci je bilo ustanovljeno leta 2000 z namenom, da bo skrbelo za kakovost vin, pridelavo grozdja in uspešno kletarjenje, ter razvijalo sodelovanje med starejšimi in mladimi kletarji, da bo vino v Gaju kakovostno in dobro. Naloga društva je  skrb za infrastrukturo ter zunanjo ureditev in izgled Gaja, za zasaditev drevoreda in vrtnic, katere poleti zacvetijo in krasijo breg Gaj.

V sklopu programa PHARE so izvedli dva projekta, prvega leta 2001 z naslovom Pod slamnato streho in drugega leta 2003 z naslovom Kruh in vino, nova kultura bivanja.

Zasadili so tudi društveni vinograd VITIS-VITA-e z več kot 40 različnimi sortami vinske trte. Tam se odvijajo tudi nekatere njihove prireditve. Vsako leto pred Marijinim vnebovzetjem postavijo klopotec, ki veselo prepeva že vse od leta 2004. Imajo tudi malo vinoteko in skupno vinsko etiketo za steklenice. Pridobili so tudi cepič stare trte, modre kavčine z mariborskega Lenta.

 

    top

    X

    Grad je do nadaljnjega zaprt za ogled

    24.10.- 30.11.2020