Püconske veverice v finalu Kviza o naravi in človeku pometle s konkurenco

Na sedežu Javnega zavoda Krajinski park Goričko je potekal že 6. finale Kviza o naravi in človeku. V finalu je tekmovalo 5 ekip iz goričkih osnovnih šol. Največ točk so s spretnim premagovanjem izzivov zbrale Püconske veverice. 

V Kvizu o naravi in človeku na območju Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség v šolskem letu 2018/19 je tekmovalo 14 ekip iz 5 osnovnih šol iz Pomurja (OŠ Grad, OŠ Kuzma, OŠ Puconci, OŠ Cankova, OŠ Šalovci). Učencem je pomagalo 9 mentorjev, ki so omogočili, da smo v Javnem zavodu Krajinski park Goričko lahko izvedli 6. Kviz o naravi in človeku na območju Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség. Učenci so v treh spletnih sklopih reševali naloge, katerih rdeča nit so bili TRAVNIKI. V prvem, splošnemu delu, so očenci spoznavali vrste travnikov in njihove previvalce. Naloge v drugem sklopu so pripravili strokovnjaki v okviru projekta LIFE ARTEMIS. Učenci so pri reševanju tega sklopa spoznavali tujerodne invazivne vrste ter posledice vnašanja teh vrst v naše okolje. Cilj tretjega, raziskovalnega sklopa je bil prepoznavanje tipov travnikov na terenu in lov za rastlinskimi in živalskimi vrstami. 

V finalni del se je uvrstilo najboljših pet ekip, ki so na gradu Grad tekmovale brez pomoči mentorjev. Naloge v finalnem delu so pripravili strokovnjaki v JZ KP Goričko. Učenci so morali uporabiti pridobljeno znanje ter ga spretno uporabiti v miselnih in spretnostnih izzivih. Največ točk je osvojila ekipa Püconske veverice iz OŠ Puconci. Sledile so Brihtne glavce iz OŠ Cankova. Ekolegende iz OŠ Puconci in Goričanke iz OŠ Grad so se uvrstile na tretje mesto. Sledile so Eko lisice iz OŠ Puconci. 

Čestitamo učencem in mentorjem vseh 14 ekip, ki so pridno raziskovali in reševali naloge v šolskem letu 2018 19. Želimo si, da bodo pridobljeno znanje in izkušnje uporabili v dobrobit narave ter prispevali k ohranjanju naravne in kulturne dediščine doma, na Goričkem. 

Foto: G. Domanjko, M. Šparaš