Razstava Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta na Osnovni šoli III Murska Sobota

  T. Koltai, 24. 4. 2024

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, je eden največjih opomnikov pomena in hvaležnosti do našega planeta ter hkrati opomnik njegove ranljivosti s strani človeških posegov.

Ozaveščanja o pomenu naravnega okolja seveda izvajamo tudi v Javnem zavodu Krajinski park Goričko, zato smo v mesecu aprilu navezali sodelovanje z Osnovno šolo III Murska Sobota, ki bo v spomladanskih mesecih gostila razstavo Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta. Razstava, ki je nastala v projektu LIFE NATURAVIVA, predstavlja izjemno naravno pestrost Slovenije, ki je za tako malo državo neprecenljiva vrednost. Zaradi stika štirih naravnogeografskih enot: Alp, Sredozemlja, Panonske kotline in Dinarskih planot, je življenjskih prostorov in posledično naravne pestrosti veliko.  

Na svetovni dan zemlje v letu 2024 smo na Osnovni šoli III Murska Sobota za učence 7., 8. in 9. razredov tako izvedli kratka vodenja po razstavi, kjer smo poleg splošnih ekosistemov, izpostavili le-ta, ki jih imamo v Pomurju. Skupaj z učenci smo ugotovili, da je biodiverziteta – naravna pestrost in pestrost ekosistemov reke Mure z okolico in Krajinskega parka Goričko na zelo visokem nivoju.