Podelitev priznanj in pohval avtorjem slikopisov Skrivnostni prebivalci Goričkega

N. Moršič, 22. 4. 2024

V tekočem šolskem letu 2023/2024 smo v Javnem zavodu Krajinski park Goričko v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota osnovnošolce pomurskih osnovnih šol povabili k ustvarjanju slikopisov. Tema je bil travnik, natančneje rastlinske in živalske vrste, ki rastejo na njih.

Mladim ustvarjalcem so bili v pomoč opisi izbranih vrst, ki jih lahko najdete na naši spletni strani tukaj. Na travnikih živi še veliko drugih vrst živali, ki ravno zdaj na pomlad živahno preletavajo prve cvetove travniških rastlin. Ustvarjalci slikopisov so lahko izbrali vrste, ki jih tudi sami najbolj poznajo in so jih lahko predstavili kot glavne nosilce njihovih zgodb. Ker pa so ustvarjali slikopis, so jih morali tudi narisati. Vsi slikopisi so zbrani v dokumentu, ki ga najdete   tukaj.

Letos smo razpisali že tretji literarni natečaj Skrivnostni prebivalci Goričkega. Literarni natečaj je tekmovalnega značaja in je razdeljen v 3 starostne kategorije. V vsaki kategoriji je strokovna komisija izbrala slikopis, ki je najbolj ustrezal razpisanim pogojem.

Slikopise so ocenile: Metka Celec iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, Barbara Vidmar iz KP Ljubljansko barje in Monika Matjašec iz KP Goričko.

Vse mlade ustvarjalce slikopisov in njihove mentorje smo skupaj s Pomursko in študijsko knjižnico povabili na podelitev priznanj in pohval v Mursko Soboto, v petek, 19. aprila 2024, ob 10.00 uri. Povabilu so se odzvali v OŠ Križevci, OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, OŠ Fokovci in POŠ Pertoča. Podelitve so se udeležile tudi vse tri prejemnice priznanj za najboljši slikopis v posamezni kategoriji.

V kategoriji 2.–3. razred je priznanje in darilo prejela Zala Virag iz OŠ Križevci, pod mentorstvom Mateje Kolmanič. V kategoriji 4.–6. razred je priznanje in nagrado prejela Nely Smeh iz OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, pod mentorstvom Mateje Krajnc. V kategoriji 7.–9. razred pa so ocenjevalke najbolje ocenile slikopis Sofie Dreven iz OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, prav tako pod mentorstvom Mateje Krajnc.

Udeležence so nagovorile vršilka dolžnosti direktorja Javnega zavoda Krajinski park Goričko Darja Pajtler in ocenjevalki Metka Celec ter Monika Matjašec. Vsem so čestitale za izjemne izdelke, izpostavile pomen življenjske pestrosti na travnikih in povezanost vseh živih bitij na našem planetu. Hkrati so jih pohvalile, da so uspešno združili literarno ustvarjanje in naravoslovje. Udeležence smo povprašali še, če jim je bilo ustvarjanje všeč in če bodo sodelovati tudi v naslednjem šolskem letu. Odgovor je bil pritrdilen, zato se veselimo že izvirnih izdelkov, ki bodo nastali v naslednjem šolskem letu. 


Prejemniki priznanj in pohval v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota   N. Krpič

Vabljeni na razstavo slikopisov Skrivnostni prebivalci Goričkega

Vabimo vas na ogled vseh slikopisov v avli Pomurske in študijske knjižnice v Murski Soboti do konca junija 2024. Ponosni smo na vse izdelke, ki smo jih prejeli. Učenci so pisali in risali z roko in se tako urili v lepopisu. Nastali so izjemni izdelki, pa čeprav pri svojem delu niso mogli uporabiti tipke »delete« ali preverjati črkovanja.

Poleg slikopisov lahko občudujete še risbe živali in rastlin ilustratorke Manje Tišler.


Vabljeni na ogled slikopisov in risb   N. Krpič

Pohvalo in simbolno nagrado so prejeli vsi učenci, ki so v tem šolskem letu spoznavali pisan in živahen svet na travnikih ter ustvarili zanimive slikopise. Vsem ustvarjalcem želimo, da še naprej raziskujejo osupljiv svet malih in velikih prebivalcev travnikov.

Vsem udeležencem podelitve se zahvaljujemo za obisk in čas, ki so ga preživeli v naši družbi. Zahvala tudi vsem ocenjevalkam in Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota za soorganizacijo natečaja.