Transformatorska postaja v Prosenjakovcih bolj varna za štorklje

 G. Domanjko, 11. 4. 2024

Zaposleni v podjetju Elektro Maribor so na pobudo Javnega zavoda Krajinski park Goričko (JZ KPG), v sredo, 10. aprila, izvedli sanacijo transformatorske postaje v Prosenjakovcih.


Transformatorska postaja v Prosenjakovcih pred pričetkom del    G. Domanjko

Transformatorska postaja stoji 80 m stran od gnezda bele štorklje in je štorkljam zanimiva kot mesto za počivanje in prenočevanje. Žal je v preteklih 5 letih prišlo do elektrokucije oziroma pogina vsaj treh belih štorkelj zaradi električnega toka visoke napetosti ob stiku štorkelj z žicami in prevodniki na transformatorski postaji. Z namenom, da se zmanjša možnost stikov in trkov štorkelj z deli transformatorske postaje, ki prevajajo električni tok, hkrati pa transformatorska postaja še naprej služi svojemu namenu, so zaposleni v Elektru Maribor izvedli na njej določene posege. Najprej so odstranili navzgor obrnjene prevodnike in žice, ki potekajo do njih iz transformatorja. Potem pa so na spodnji strani betonske konzole namestili nove prevodnike in izolirane žice. S tem so odpravili možnost, da bi štorklje prišle v stik z žicami, ki so prej potekale nad betonsko konzolo na mestih, kjer so štorklje pristajale in počivale.

Ob tej priložnosti se podjetju Elektro Maribor iskreno zahvaljujemo za izvedeno delo. Še enkrat več so pokazali, da jim je mar do štorkelj in da je sodelovanje med njimi in naravovarstvenimi organizacijami odlično.