Spletli in namestili gnezda za belo štorkljo

  G. Domanjko, 2. 4. 2024

Večina parov belih štorkelj se je v zadnjih treh tednih že vrnila na gnezda na Goričkem. V preteklem tednu smo na gnezdih ali v okolici gnezd našteli 11 od 13 parov, ki so v lanskem letu gnezdili na območju Krajinskega parka Goričko. Podatek je zelo razveseljiv in upajmo, da jih bo letos čim več uspešno gnezdilo. 


Par belih štorkelj na gnezdu v Dolnjih Slavečih    G. Domanjko 

Kljub temu ostaja nekaj drogov z gnezdilnimi podstavki, kjer so v preteklosti štorklje že gnezdile ali poskusile gnezditi, praznih. Z namenom, da štorklje poskusimo privabiti k ponovnemu gnezdenju, smo se v Javnem zavodu Krajinski park Goričko odločili, da naredimo tri nova gnezda. Gnezda smo spletli iz vej, ki so bile odstranjene pri rezi v vinogradih. Gre za tri lokacije in območja, za katere ocenjujemo, da bi jih štorklje izbrale za gnezdenje, ker  je v okolici gnezd še dovolj primernih travnikov z raznovrstnimi žuželkami, manjšimi plazilci, sesalci in dvoživkami, s katerimi se hranijo.

Z zaposlenimi iz podjetja Elektro Maribor smo se dogovorili, da so eno takšno gnezdo namestili v Adrijancih že lani. Letos marca pa še po eno gnezdo v Dolnjih Slavečih in Motovilcih. Gre za ukrep, ki ne zagotavlja, da bo do gnezdenja res prišlo. Vseeno pa je vredno poskusiti.