Pomladno srečanje na gradu Grad

 D. Pajtler, 5. 3. 2024

Prvega marca 2024 je Krajinski park Goričko na gradu Grad na Goričkem gostil župane občin na območju parka in predstavnike slovenske manjšine na Madžarskem. Pomladnega srečanja so se udeležili generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Dubravka Šekoranja, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovač in župani večine občin, ki ležijo na območju krajinskega parka: županja Občine Grad Cvetka Ficko, župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber, župan Občine Hodoš Denis Tamaško, župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač, župan Občine Puconci Uroš Kamenšek, župan Občine Rogašovci Rihard Peurača, župan Občine Šalovci Iztok Fartek ter direktorica Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik Elizabeta Horvat in direktorica občinske uprave Občine Dobrovnik Ester Povše.

Pozdravnemu nagovoru in predstavitvi programa dela zavoda v letu 2024 v. d. direktorice zavoda Darje Pajtler je sledilo predavanje naravovarstvenega nadzornika Kristjana Malačiča, ki je spregovoril o varovanju narave, naravnih vrednot in drugih varstvenih ukrepih na Goričkem, predavanje Gregorja Domanjka, ki je govoril o preteklih, aktualnih in bodočih mednarodnih projektih za varstvo biotske raznovrstnosti ter o zelo uspešnem in zahtevnem kohezijskem projektu Gorička krajina ter vodnice Marine Horvat, ki je spregovorila o delu in vodenju po gradu ter obisku gradu v letu 2023 in dogodkih v 2024.
Na srečanju je bilo prav tako poudarjeno, da je delo Javnega zavoda Krajinski park Goričko uspešno tudi zaradi sodelovanja občin.
Srečanje je bilo zaključeno s prijetnim druženjem. Nato so bili gostje povabljeni na ogled razstave z naslovom Kmečka opravila na likovnih delih v renesančnem palaciju gosposkega nadstropja gradu, ki jo je pripravil Pomurski muzej Murska Sobota. Z otvoritvijo razstave prekmurskih slikarjev iz prejšnjega stoletja so se uradno tudi odprla vrata gradu.