Literarni natečaj 2024 - rezultati

11. 4. 2024

Spoštovani mladi ustvarjalci slikopisov in mentorji!

Zaključen je 3. Literarni natečaj Skrivnostni prebivalci Goričkega. V sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota smo vas letos povabili k ustvarjanju slikopisov. Tema so bile travniške živali in rastline. Nekatere med njimi smo vam podrobno predstavili, izbrali pa ste lahko katero koli vrsto, ki jo opazite v vašem domačem okolju.

Prejeli smo 102 slikopisa iz 10 šol. V ocenjevanje se je uvrstilo 85 slikopisov.

Pri ustvarjanju ste morali ustvariti zanimivo zgodbo, jo napisati z roko in narisati še sličice glavnih junakov vaših zgodb. Nastali so zares odlični izdelki. Vsi sodelujoči ustvarjalci slikopisov si zaslužite pohvalo. Navdušeni smo nad zgodbami in izgledom izdelkov. Vsem ustvarjalcem želimo, da še naprej raziskujete osupljiv svet malih in velikih prebivalcev travnikov.

Rezultati natečaja

Slikopise so ocenile: Metka Celec iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, Barbara Vidmar iz KP Ljubljansko barje in Monika Matjašec iz KP Goričko.

V kategoriji 2.–3. razred so ocenjevalke najbolje ocenile slikopis Zale Virag iz OŠ Križevci, mentorice Mateje Kolmanič. 
V kategoriji 4.–6. razred so ocenjevalke najbolje ocenile slikopis Nely Smeh iz OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, mentorice Mateje Krajnc. 
V kategoriji 7.–9. razred so ocenjevalke najbolje ocenile slikopis Sofie Dreven iz OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, mentorice Mateje Krajnc.

Čestitamo avtoricam za dosežen rezultat. Mlade ustvarjalke bomo nagradili s priznanjem in z družabno igro Senožet.

Pohvalo in simbolno nagrado bodo prejeli vsi učenci, ki so v tem šolskem letu spoznavali pisan in živahen svet na travnikih ter ustvarili zanimive slikopise. Mentorice, ki želite prejeti potrdilo o sodelovanju, nas o tem pisno obvestite.

Vsi slikopisi so zbrani v dokumentu, ki ga najdete v obliki priponke na dnu strani oz. tukaj.

Podelitev priznanj, pohval in nagrad bo v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti v petek, 19. aprila 2024, ob 10.00.  
Vljudno vas naprošamo, da nam sporočite, ali se boste dogodka udeležili.
Prihod potrdite najkasneje do srede, 17. aprila 2024, do 13.00. Sporočite tudi število udeležencev.

Vsi, ki se podelitve ne boste udeležili, boste priznanja, pohvale in nagrade prejeli po pošti.

Kontaktna oseba v Javnem zavodu Krajinski park Goričko je Nataša Moršič, dosegljiva na telefonski številki 031 373 019 ali elektronski pošti natasa.morsic@goricko.info.

Zahvaljujemo se ocenjevalkam letošnjega literarnega natečaja, mentoricam in mladim ustvarjalcem iz Pomurja. 

Besedilo razpisa 

 

21. 2. 2024

Javni zavod Krajinski park Goričko v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota razpisuje 3. Literarni natečaj

V okviru natečaja vas vabimo k spoznavanju življenja na travniku in ustvarjanju slikopisov. Vse, kar potrebujete za sodelovanje so svinčnik, barvice in veliko domišljije. Letos je tema travnik. Preden začnete z ustvarjanjem vas vabimo, da raziščete raznoživ rastlinski in živalski svet na goričkih travnikih. Za vas smo izbrali nekaj predstavnikov rastlin in živali, ki so predstavljene na naši spletni strani. Prijavnica, soglasje in podloge za izdelavo slikopisa so objavljene na naši spletni strani www.park-goricko.org v zavihku Za šolarje tukaj.

Kdo lahko sodeluje?
Sodelujejo lahko učenci od 2. do 9. razreda vseh pomurskih OŠ. Za sodelovanje je potrebno izpolniti prijavnico in soglasje, ki ju najdete na naši spletni strani. Prijavnico oddajte do 12. 3. 2024. 

Vsak učenec lahko odda 1 samostojni izdelek. Oddaja skupinskih izdelkov ni možna.

Vsebina
Napišite zgodbo, v kateri nastopajo travniške živali in rastline. V pomoč so vam predstavitve živali, ki so objavljene na naši spletni strani. Izberete lahko tudi druge vrste, ki niso predstavljene in ste jih opazili na travniku.

Oblika izdelkov

Letos vas vabimo k ustvarjanju slikopisov. Med črkovni zapis morate dodati piktograme, ki jih sami oblikujete. Kaj je piktogram? Piktogram je risba, ki predstavlja predmet ali pojem. Oblikovane piktograme tudi razložite. Besedila pišite ročno in čitljivo.

Glede na starostno stopnjo morate uporabiti vsaj najmanjše predpisano število piktogramov.

Učenci 2.–3. razred: pri ustvarjanju morate uporabiti vsaj 4 piktograme, priloga 1

Učenci 4.–6. razred: pri ustvarjanju morate uporabiti vsaj 6 piktogramov, priloga 2

Učenci 7.–9. razred: pri ustvarjanju morate uporabiti vsaj 8 piktogramov, priloga 3

Predizbor

Organizator literarnega natečaja JZ KP Goričko bo pred pošiljanjem izdelkov v ocenjevanje pregledal in iz ocenjevanja izločil izdelke, ki ne bodo ustrezali razpisanim pogojem. Izločeni bodo oblikovno, slogovno in vsebinsko neustrezni izdelki.

Ocenjevanje

Natečaj je tekmovalnega značaja. Tričlanska žirija bo izbrala najizvirnejši slikopis v posamezni starostni skupini (2.–3. razred, 4.–6. razred in 7.–9. razred).

Žirijo sestavljajo:

Metka Celec, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota,

Barbara Vidmar, ornitologinja in strokovna sodelavka JZ KP Ljubljansko barje in

Monika Matjašec, biologinja in slavistka, strokovna sodelavka JZ KP Goričko.

Do kdaj in kako oddate izdelke?

Izdelke oddate do 27. 3. 2024.

Slikopise oddate po pošti na naslov Javni zavod Krajinski park Goričko, Grad 191, 9264 Grad, s pripisom Literarni natečaj 2024.

Na hrbtno stran izdelka zapišite ime in priimek mentorja in zaporedno številko učenca iz prijavnice.

Rezultate natečaja bomo objavili 12. 4. 2024 na naši spletni strani www.park-goricko.org.
Priznanja in nagrade avtorjem najbolje ocenjenih izdelkov bomo podelili v petek, 19. 4. 2024, ob 10.00 v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota in skupaj obeležili svetovni dan Zemlje. Na dogodek bodo povabljeni vsi sodelujoči. Vsi udeleženci natečaja, ki bodo oddali ustrezne izdelke, bodo prejeli pohvale za sodelovanje in simbolne nagrade. Mentorji, ki bodo želeli prejeti potrdila o sodelovanju, to sporočijo po zaključku natečaja.

Najboljši slikopisi bodo razstavljeni v avli Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti. Vse slikopise bomo objavili na naši spletni strani.

Več informacij dobite pri koordinatorki natečaja Nataši Moršič, natasa.morsic@goricko.info.

Vljudno vabljeni k sodelovanju.