Kam okoli, ko je grad zaprt za ogled?

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci,

obveščamo vas, da je grad na Dan spomina na mrtve, 1. novembra 2023, zaprt za ogled razstavnih prostorov.

Vabimo vas, da se sprehodite po grajskem parku in si ogledate razstavo na prostem, Goričko. Znate ka? Lejpo je!

Sprehod lahko nadaljujete skozi grajski park in gozd proti jugu do glavne ceste v serpentini, ki jo prečkate in nadaljujete skozi gozd do grajske kripte na griču, 1,6 km južno od gradu. 

V primeru, da v grajskem parku zavijete na sevrozahod, vas bo Olivinova pot popeljala navzdol po grajskem hribu do cerkve Marije Vnebovzete in v Pörgo, kot Gračarji pravijo spodnjemu delu vasi. Pot vodi do Vulkanije in naprej do Kačove mlake ter se nadaljuje do opuščenega kamnoloma. Skupna dolžina poti od gradu do kamnoloma je 1,8 km.

Tistim, ki uživate v pisanolistni jesenski naravi, priporočamo sprehod do izvira Gračkega potoka, ki se skriva v gozdu jugovzhodno od gradu. Pot do tja je označena z oranžnimi krogi na skalah in v eno smer meri 300 m. Voda v izviru se ne pregleduje, zato pitje odsvetujemo. Poseben užitek je posedeti v tišini ob žuborenju vode in šelestenju odpadajočega listja.

Vse opisane poti so vidne na google zemljevidu.

V Krajinskem parku Goričko so številna pokopališča, ki so zanimiva bodisi zaradi same lege v kulturni krajini, bodisi zaradi starih nagrobnikov in znanih pokojnikov, ki počivajo v gorički zemlji.
Kot kulturna dediščina je zagotovo zanimiva kripta zakoncev Szécheny, ki sta verjetno bila v njej pokopana. Kripta je žal izropana. O tem kdo je bil grof Teodor Széchenyi pl. Sárvár in Felsővidék
(roj. 1837 na Dunaju, umrl 1912 v mestu Pieštany/Pöstyén, sedanja Slovaška), ki je kupil posestvo gradu Grad 1872 in ga je kot zadnji lastnik temeljito obnovil ter nad vhodni portal namestil rodbinski grb, piše Gregor Antoličič v knjigi, ki jo je izdal ZRC SAZU, stran 17.

O njem tudi v Obrazih Slovenije. 

Pokopališča na google zemljevidu.