17. Grajski bazar z goričkimi meštri

  Štefanija Fujs

Javni zavod Krajinski park Goričko je v sodelovanju z Goričkim drüjštvom za lepše vütro 7. oktobra 2023 organiziral že 17. Grajski bazar z goričkimi meštri, na katerem je pred gradom Grad 33 ponudnikov domače in umetnostne obrti ter domačih in sladkih dobrot zagotavljalo pravo sejemsko vzdušje...

Svojo ponudbo so na stojnicah predstavljali: Čevljarstvo Kisilak, Franko Franc, Drago Škodnik, TACI-Handmade, Etuš Laslo, Monika Vehovar, Mašlin, Barbsart, Lesstyling, Dragica Horvat, Terezija Sever, Petra Šobak, Gostilna Marič, Koloman Gomboc, Vlado Vlaj, Lilalom, MeliArt, Alenka Fujs, Stanko Maček, Lynn&Liam, Sisi, Kmetija Zavec, Damjan Celec, Angela Vratuša, Turmanova kmetija, Dragica Letina, Čebelarstvo Vogrinčič, Figaro, Gorički raj, Eva Tivadar, Moljevo, Krajinski park Goričko in Goričko drüjstvo za lepše vütro. Ponudbo upravičencev do Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko in članov Goričkega drüjštva za lepše vütro je dopolnila kulinarična ponudba Restavracije Maximo.
Sejemska ponudba je bila obogatena s poslikavo obraza, lovom na zaklad, ustvarjalnimi delavnicami, vožnjo s kočijo, fračarijo in zabavnimi igrami.
Obiskovalce in razstavljavce sta nagovorili v. d. direktorice zavoda Darja Pajtler in županja Občine Grad Cvetka Ficko. Otroci so si ogledali predstavo V knjigi skriti zaklad Zavoda Enostavno prijatelji, v kulturnem programu pa so zaplesali in zapeli učenci OŠ Grad in OŠ Sveti Jurij. Sledil je nastop Ženske pevske skupine Rogašovci in uprizoritev skeča Inšpekcijski pregled kmetije Dramske skupine Močnikovi.

V nadaljevanju so bili javno pohvaljeni ter nagrajeni prejemniki priznanj za NAJ travnik, NAJ sadovnjak, NAJ ograček z brajdo v letu 2023 ter Skrbniki narave. Priznanja in nagrade so podelili Darja Pajtler, Gregor Domanjko, Tomaž Koltai in Marjetka Škafar. Goričko drüjštvo za lepše vütro se je ob 20. obletnici svojega delovanja za požrtvovalno delo v društvu zahvalilo Marti Horvat, Jožefu Rituperju, Stanki Dešnik in Štefki Fujs.

Na izboru za NAJ travnik sta prvo mesto osvojila zakonca Prietl za travnik v Dolencih, drugo mesto Štefan Malinovič iz Lončarovcev in Janez Gašpar iz Čepincev ter tretje mesto Marjana Fujs od Grada.

Na izboru za NAJ sadovnjak je letos prvo mesto v akciji osvojil Mitja Pörš iz Vučje Gomile, drugo mesto Silvija Šanca iz Središča in tretje mesto Slavko Časar iz Markovcev.

Na izboru za NAJ ograček z brajdo je prvo mesto v akciji zasedel ograček Samante Gomboc iz Dolnjih Slaveč in drugo mesto ograček zakoncev Auracher iz Sv. Jurija na Goričkem. Zahvalo za sodelovanje je prejel tudi Marko Sever, ki v odsotnosti lastnikov vzdržuje vrt in okolico. Vsem sodelujočim v akcijah se zahvaljujemo in jim čestitamo ter vabimo k sodelovanju v naslednjem letu.



Ime Skrbnik narave je bilo podeljeno Adolfu Gumilarju iz Cankove, Dejanu Horvatu iz Markovcev, Martinu in Jolanki Štuhec iz Markovcev in Pavlu Beco iz Budincev ter zahvala Dejanu Rocnerju iz Lončarovcev.



S prijetnim vzdušjem v parku pred gradom je nadaljevala glasbena zasedba Prašnati. Program prireditve je povezoval Bojan Rajk.


Obiskovalci so si poleg stalnih muzejskih zbirk in gostujočih razstav lahko na arkadnem hodniku gradu ogledali razstavo letošnjega fotografskega natečaja in v grajskem parku razstavo Goričko. Znate ka? Lejpo je!
Jesenska prireditev, ki je potekala v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, je bila zaradi raznovrstne ponudbe na stojnicah, kulturnega programa ter spremljevalnih aktivnosti dobro obiskana.
Prireditev so podprli: Občina Grad, Društvo za razvoj in promocijo turizma Občine Grad Skouriš, Pomgrad Cestno podjetje Lipovci, Zavarovalnica Triglav, PGD Grad, Župnija Grad, Društvo žena Kukeč, Radenska, Elektroinštalacije in vzdrževanje Tomaž Sraka.
Zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Goričko se zahvaljujemo vsem sodelujočim razstavljavcem, nastopajočim in podpornikom prireditve.
Naslednje leto bo Grajski bazar v soboto, 5. oktobra 2024.