Gorički ole – aktivnosti v marcu

Mesec marec je bil za projekt Krepitev potencialov goričkih pridelovalcev olja "Gorički ole" zelo pester. 19. marca na "Jožefovon senji" na Cankovi se je na novih stojnicah, ki so bile izdelane v okviru projekta, predstavilo pet ponudnikov, ki so člani Goričkega drüjštva za lepše vütro, katero je tudi projektni partner projekta. Sejem je bil dobro obiskan.


Štefan Županek na stojnici   S. Dešnik

Na prvi dan pomladi, 21. marca, je Javni zavod Krajinski park Goričko v okviru projekta organiziral strokovna predavanja v koncertnem salonu na gradu Grad. Trije predavatelji so izčrpno predstavili vsak svojo tematiko. Iz Kmetijsko gospodarske zbornice Murska Sobota je mag. Boštjan Ferenčak zelo temeljito predstavil več oljnic, kot so buče, sončnice, soja, lan, konoplja in oljna repica. Dr. Danilo Bevk iz Nacionalnega inštituta za biologijo pa je predstavil vlogo opraševalcev, ki so ključni za kakovosten pridelek. Ga. Jana Kadunc pa je za zaključek predstavila zemljo, življenje v njej in kaj je ključno za njeno kakovost, da je pridelek vseh rastlin, ki jih sejemo in sadimo, čim boljši. Predavanjem je sledila krajša razprava in druženje ob pokušini živil na osnovi buč, ki jih je pripravila Brigita Čufar.

V Domu Kuzma, ki je prav tako projektni partner projekta, je 29. marca potekala četrta od petih medgerenacijskih delavnic. Stanovalci in osebje doma so z otroci iz vrtca in prvega razreda OŠ Kuzma skupaj lupili bučna semena ter trli in luščili orehe, kot so to ob dolgih zimskih večerih počeli nekoč. Pri opravilu so pomagale tudi članice društva Cila in predstavniki projektnih partnerjev. Vzdušje je bilo prijetno in poučno, saj so mnogi udeleženci prvič lupili seme, predvsem mlajše generacije.


Medgeneracijsko druženje – neprecenljiva izkušnja   S. Dešnik