Odstranili gvano iz zvonika grajske kapele

 G. Domanjko

V začetku marca smo zaposleni v JZ Krajinski park Goričko odstranili gvano porodniške skupine malega podkovnjaka v zvoniku kapele gradu Grad.


V zvoniku pred in po odstranitvi netopirskega gvana  G. Domanjko

Gre za eno izmed dveh znanih porodniških skupin te vrste na območju Goričkega. V letu 2021 je skupina netopirk z mladiči štela 89 primerkov. Eno leto pred tem celo 95 primerkov. V skupini je približno 2/3 netopirk, ostalo so njihovi mladiči. Netopirke običajno skotijo enega mladiča. Spolno zrele pa postanejo v drugem letu. Čeprav je bilo njihovo število v letu 2021 malo manjše kot v 2020, skupno število netopirk iz leta v leto počasi narašča. Običajno se netopirke vrnejo aprila oz. maja meseca. Čas prihoda je odvisen tudi od temperatur v okolju. Višje so spomladanske temperature, prej se začnejo vračati. V zvoniku običajno zadnji mali podkovnjaki ostanejo do konca oktobra. Potem pa odletijo v svoja prezimovališča, kjer ostanejo do naslednje pomladi. Kje natančno so ta prezimovališča, ne vemo. Vemo pa, da jih do 30 primerkov ostane v kleteh gradu Grad. V njih so ugodne razmere za prezimovanje s temperaturami med 0 in 10 stopinjami Celzija ter visoka zračna vlažnost.

Grad Grad spada med pomembnejša zatočišča netopirjev pri nas. Netopirjev v kapeli in v grajskih kleteh obiskovalci ne morejo opazovati, ker bi jih preveč motili. Lahko pa jih s pomočjo dveh kamer opazujejo na razstavi PreŽiveti z netopirji v Kančevcih.
Dnevi odprtih vrat v Kančevcih v letu 2022 so objavljeni tukaj.