Nova slamnata streha v Panovcih

  S. Dešnik
Nadstrešnica v Panovcih je dobila novo slamnato streho. Izdelala sta jo lokalna mojstra iz družine Rogan iz Trdkove, ki dediščino slamokrovstva ohranja že v tretji generaciji. 
 
Prvi znaki za ustanovitev Krajinskega parka Goričko so bili vidni leta 1999, ko so evropska sredstva omogočila izvedbo prve parkovne infrastrukture. Postavljenih je bilo 11 nadstrešnic za pohodnike in kolesarje (v vsaki parkovni občini po ena). Takratni snovalci smo menili, da naj bo iz lesa, da naj bo krita z rženo slamo ter naj stojijo na primernih lokacijah, kjer bodo obiskovalci Goričkega uživali dobrobiti narave, krajine in ljudi. Seveda vsi ne razumejo dobrih namenov, saj so nepridipravi kmalu po postavitvi dve zažgali. Ena je zgorela do tal, ena je prekrita z opeko. Nekaj let kasneje pred Veliko nočjo so zažgali še tretjo. Storilcev policija ni odkrila.
Devet nadstrešnic kritih z rženo slamo in ena z opeko v Krajinskem parku še stoji. V raznoraznih projektih so se jim pridružile še nove, drugačne, ki žal ne spodbujajo ohranjanja te čudovite veščine - slamokrovstva. Javni zavod Krajinski park Goričko vztraja pri tem in postopoma in odvisno do razpoložljivih sredstev v sodelovanju z občinami skrbi za podobo.
 

Nova streha   S. Dešnik

Tako je bila slamnata streha v Panovcih, Cankovec na 363m nmv, zamenjana v četrtek in petek 19. novembra 2021. Delo sta opravila Damjan Rogan in njegov sin iz Trdkove, ki prevzemata obrt od očeta Jožeta. Jože se je za poklic slamokrovca izučil leta 1968. Do nedavnega sta delo opravljala s sinom Damjanom, ki obrt nadaljuje kot nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Pri delu mu pomaga njegov sin, Jožetov vnuk, ki je končal biotehniško šolo.
Goričanci smo/so lahko ponosni, da slamokrovstvo ostaja živo kot kulturna dediščina v upanju, da se bo nadaljevalo s tretjo generacijo in bo del vse bolj cenjene sonaravne gradnje z gradivi iz lokalnega okolja in grajeno z lokalnimi mojstri.
Sicer pa so slamokrovci družine Rogan znani drugod po Sloveniji in Avstriji, koder po posebnem postopku pridelana in pripravljena slama z Goričkega varuje hiše pred dežjem in snegom.