Sezona poletnih dogodkov na gradu Grad je odprta

 T. Koltai, JZ KPG

Javni zavod Krajinski park Goričko je partner v projektu LIFE NATURAVIVA, biodiverziteta – umetnost življenja, katerega namen je širši javnosti predstaviti sporočilo o tem, kakšno bogastvo predstavlja biodiverziteta, kako smo od nje odvisni in katere so grožnje, ki ji pretijo. To sporočilo predajamo na različne načine, tudi z poletnimi dogodki, kot so potopisna predavanja in kino pod zvezdami.  

V četrtek 3. junija smo na grajskem dvorišču otvorili sezono poletnih dogodkov z potopisnim predavanjem »Malezija«, na katerem nam je predavateljica in biologinja Barbara Zakšek predstavila svoje potovanje po tej daljni azijski državi in njeno biotsko pestrost. Biodiverziteta Malezije je izjemna in ena najvišjih v svetovnem merilu s številnimi endemitskimi vrstami. Ena izmed največjih groženj tamkajšnje biodiverzitete je širjenje plantaž oljnih palm zaradi čedalje večjega povpraševanja po palminem olju. Malezija ima tudi številna zavarovana območja narave – narodne parke, v katerih so najbolj občutljivi ekosistemi zavarovani.


 G. Domanjko

V petek, 4. junija pa smo predvajali prvi poletni kino. Predvajan je bil kanadski dokumentarni film »Ne mečmo hrane stran«, ki nam je pokazal kako velik okoljski problem predstavlja zavržena hrana. Hrana, ki jo zavržemo predstavlja zavrženo energijo, čas in denar, hkrati pa je tudi nemoralno dejanje ob siromaštvu in lakoti številnih ljudi na planetu. Količina zavržene hrane v zahodnem svetu predstavlja tudi do 40% vse pridelane hrane. V filmu je bilo prikazano, da je večina zavržene hrane v popolnoma dobrem stanju in je primerna za prehrano ljudi, vendar se zavrže zaradi estetskih razlogov, nepravilne embalaže ali mnenja o neprimernosti za prodajo s strani trgovca. Sporočilo filma je bilo identično njegovemu naslovu: Ne mečmo hrane stran!


 K. Malačič

Naslednji poletni dogodek bo potopisno predavanje Nepal, Himalaja, Everest – trekking pod streho sveta, na katerem bo Tomaž Koltai predstavil svoje popotovanje in naravno pestrost države ujete pod najvišje gorstvo sveta. Odvilo se bo v četrtek, 5. avgusta ob 20.30 uri, naslednji kino na prostem pa dan zatem, v petek 6. avgusta. Vstop na dogodkih je prost, vabljeni, da se jih udeležite.