Aprilski sprehodi po grajskem parku

Zaradi ukrepov za omejitev širjenja okužbe z novim korona virusom bo grad med 1. in 12. aprilom zaprt za oglede, kar pa ne velja za okolico gradu in grajski park.

Obiskovalce vabimo na sprehod okoli gradu, po grajskem parku in po delu Graščakove poti do izvira vode v gozdu. Med sprehodom bodite pozorni na cvetočo podrast, na stoletna drevesa, ki že zelenijo, prisluhnite oglašanju in petju ptic, trkanju žoln in brenčanju žuželk. Nekaj foto-utrinkov objavljamo v galeriji.

V decembru 2020 je bil obnovljen dostop do izvira vode v gozdu vzhodno od gradu, ki je varnejši in vabi k doživljanju gozda spomladi. Pot do izvira se prične v grajskem parku in vodi mimo velike platane, čez travnik v grajski gozd. Pot je posuta z lesenimi sekanci, narejene so lesene stopnice in ograja za varen sestop do lesene brvi pred izvirom. Ob njej je klop, ki vabi k posedanju, sprostitvi in uživanju čistega zraka. Izvir je obdan z lesenimi oblicami in pokrit s streho iz desk. Voda v njem teče počasi. Pitje vode iz izvira odsvetujemo, saj je analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje v decembru 2020 pokazala prisotnost bakterij, ki škodijo našemu zdravju. Ukrepe za izboljšanje kakovosti vode še načrtujemo in upamo, da vas bomo 22. aprila, na Svetovni dan Zemlje, lahko povabili tudi k pitju vode.

Vse sprehajalce po grajskem parku, v okolici gradu in grajskem gozdu posebej naprošamo, da morebitne odpadke pospravite v koše za odpadke, ki so pred gradom.

Želimo vam veliko lepih doživetij in naj spoznanja o raznoživosti in dobrobitih narave obogatijo vaš življenjski slog med Velikonočnimi prazniki in v mesecu aprilu.

Stanislava Dešnik, direktorica Javnega zavoda Krajinski park Goričko