Brevet Goričko-Bratislava-Goričko

V soboto 1. avgusta 2020 se je na kolesarsko vožnjo ti. »brevet« ob četrti uri zjutraj podalo 13 kolesarjev, med njimi dve ženski. Cilj kolesarjenja je bila 206 kilometrov oddaljena Bratislava s startom iz TNC Peterolug v Markovcih, občina Šalovci v Krajinskem parku Goričko. Kolesarski brevet je organiziralo slovensko Športno društvo Bikepacking Slovenija in zanj Andrej Zaman, ki je znan kot vztrajnostni kolesar na dolge proge. Udeleženci so kolesarili v skupinah in niso tekmovali med seboj, kdo bo prvi, temveč so se solidarnostno bodrili med vožnjo, kar opisujejo kot izvrstno izkušnjo na tako dolgi progi. Za 412 prevoženih kilometrov so imeli na voljo 27 ur, kar je standard pri tej dolžini breveta. Zanimivost takšnega načina skupinskega kolesarjenja je predvsem v tem, da ne potrebuje nobenih zapor ceste, cestnih oznak ali varovanja kolesarjev ter gre preprosto, kot pravi Andrej Zaman, za »čisto uživancijo« in vožnjo po cestno prometnih predpisih. Kolesarji so dosegli Bratislavo v približno osmih urah, jo nekaj časa občudovali in se vrnili nazaj na Goričko.

Proga je potekala preko štirih držav in se je precej držala bližine mejnega pasu, ki je bil v času hladne vojne vse do leta 1989 zastražen in omejeno prehoden. Železna zavesa se je po svojem padcu omehčala in ker je narava osvojila nekdanja minska polja, prerasla ograje, bunkerje in stolpe, se je nekdanje vojaško območje prelevilo v evropsko Zeleno vez pod motom Meje ločujejo. Narava povezuje!

Kolesarski brevet Goričko–Bratislava–Goričko postaja prav tako povezovalen, saj so na njem bili kolesarji iz dveh držav, poleg Slovenije še iz Madžarske. Iz Slovenije so odkolesarili preko Madžarske, Avstrije do Slovaške in nazaj ter pri tem prečkali štiri zavarovana območja narave, Krajinski park Goričko, Narodni park Őrség, Narodni park Fertő-Hanság in Narodni park Neusiedler See-Seewinkel. Pred Bratislavo so prečkali mejno območje kjer so v letih 1933-1938 zgradili številne bunkerje za obrambo pred Hitlerjevo vojsko. O dogodkih takrat pričajo predmeti in dokumenti v Muzeju Petržalka ali Múzeum petržalského opevnenia.

Vsi kolesarji so se srečno vrnili s čudovitimi vtisi nad tem delom panonskega gričevnatega obrobja ter nižine in navdušeni nad Bratislavo ter zadovoljni s kolesarskim dosežkom.