Svetovni dan varstva okolja

Grad, 5.6.2020

Organizacija združenih narodov
je peti junij leta 1972 razglasila za svetovni dan varstva okolja z namenom opozoriti človeštvo na planetarno povezanost vsega kar se dogaja okoli nas. Slogan v letu 2020 je Zdaj je čas za naravo s poudarkom na biotski raznovrstnosti ali raznoživosti in povsem ustreza letošnjemu letu.

Sporočilo ZN: Hrana, ki jo jemo, zrak, ki ga dihamo, voda, ki jo pijemo in podnebje, zaradi katerega na našem planetu lahko bivamo, izvirajo iz narave.
Ta hip živimo v izjemnem obdobju, ko nam narava pošilja sporočilo: V skrbi zase moramo skrbeti za naravo. Čas je, da se prebudimo, upoštevamo sporočilo in dvignemo svoj glas. Čas je, da povrnemo svet v boljše stanje za ljudi in za planet. Na ta svetovni dan okolja je čas za naravo.

Krajinski park Goričko je kulturna krajina, kjer dele narave ohranjamo med njivami, ob potokih, v mejicah na travnikih, v starih sadovnjakih, skratka povsod tam, kjer raba tal ni prekomerna z uporabo strojev in kemičnih sredstev, ki se spirajo v potoke, v tla ali puhtijo v zrak. Seveda je odnos človeka do svojega življenjskega prostora in narave v njem tisti, ki oblikuje krajino, kakovost bivanja in našega zdravja. V razmislek o tem nagovarjajo risbe in akvareli Vesne Kitthiya v grajski galeriji z naslovom Naivna prijateljstva v svetu navadnih življenj. Zato vas še posebej v petek, 5.6.2020, vabimo k ogledu razstave v palacij gradu na Goričkem med 10.00 in 18.00. Razstava je na ogled do 30. avgusta po urniku za ogled gradu.

V juniju ali rožniku je posebna skrb namenjena cvetočim travnikom, ki so življenjski prostori številnih drobnih živih bitij. Z njimi se podnevi hranijo ptice in opraševalci kulturnih rastlin medtem ko ponoči za nočnimi metulji prhutajo netopirji. Njim je namenjena posebna soba v nekdanji šoli v Kančevcih, kjer lahko v soboto 6. junija na Dan odprtih vrat med 10.00 in 18.00 izveste več o teh skrivnostnih letečih sesalcih. Več o tem.

Čas je za naravo.

    top