50. Svetovni dan Zemlje

22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje.

Ob 50. Svetovnem dnevu Zemlje je čas za premislek o ranljivosti in enkratnosti planeta, na katerem živimo. Namenjen je ozaveščanju vseh prebivalcev planeta, o nujnosti ohranjanja in obnove vedno bolj ogroženega naravnega ravnovesja v dobro vseh živih bitij. Obeležujemo ga v večini držav sveta.   

Ali se je v preteklih 50 letih kaj spremenilo? Dogajanje zadnjih nekaj mesecev nas sili k razmisleku o vrednosti dobrin, njihovi ceni in dostopnosti. Zemlja je enoten ekosistem, v katerem vsak člen igra svojo nepogrešljivo vlogo. Izobilje naravnih virov in čisto okolje so privilegij le še redkih Zemljanov. 

Letošnja okrogla obletnica je posvečena ukrepanju proti podnebnim spremembam.

K omilitvi podnebnih sprememb zagotovo prispeva ohranjena narava, z visoko biotsko pestrostjo. Pri tem gre izpostaviti pomen ohranjanja travišč in mokrišč, za ohranitev katerih si prizadevamo v Javnem zavodu Krajinski park Goričko. Vse politične meje, vse vojske, vsa visoka tehnologija, vsa velika gospodarstva in vse filozofske ideologije nam ne bodo pomagale pri izboljšanju razmer, če ne bomo znali spoštljivo in razumno ravnati s tem, kar nam je dano.

Pobuda za obeleževanje svetovnega dne je bila podana leta 1969. Ameriški aktivist John McConnell je Združenim narodom predlagal praznovanje življenja na Zemlji na prvi pomladni dan, 21.junija. Pri snovanju zastave ga je navdihnila spodnja fotografija, ki jo je leta 1969 posnel Apollo 11 na svoji misiji. Na njej je človek je prvič ozrl Zemljo v podobi majhne in bledo modre pike, ki navidezno lebdi v neskončnem in temnem vesolju. Fotografija je pri ljudeh vzbudila občutek enotnosti, dragocenosti in tudi ranljivosti našega planeta.

Preberite še zapise na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor tukaj in spletni strani projekta LIFE Naturaviva tukaj.