Zakaj je ohranjanje biodiverzitete pomembno za moj eko-vrt?

V petek, 15. marca 2019, je bila na gradu gostja Miša Pušenjak, ki je s predstavitvijo in razlago o tem kaj je najpomembneje pri pridelavi hrane brez kemije, pokazala veliko število primerov sicer malo številni in vendar skupini ljudi, ki jo zanimajo dejstva o pridelavi hrane v eko-vrtu.

Najpomembnejša je skrb za zemljo v kateri raste hrane je poudarila, pri čemer še ne vemo vsega kar se v živi zemlji dogaja skrito očem. V eko vrtu je potrebno prostor nameniti tudi živim sodelavcem v ohranjanju ravnovesja žuželk, ki v prevelikem številu lahko povzročijo preveliko škodo. Votlina za ježka, dom za čmrlja, hiška za divje opraševalce, mlaka za dvoživke, voda za ptice in čebele, mešani posevki je samo nekaj drobnih nasvetov, ki nam jih je razkrila in o katerih piše v svojih knjigah.

Spoznanje o tem, da v naravi nismo nikoli sami je vodilo in načelo za delo v ekovrtu, ki se obrestuje z morda manjšo količino vendar pa z visoko kakovostjo zdravih pridelkov in užitkom pri opazovanju početja sodelavcev iz živega sveta.

Besedilo in slika: S. Dešnik