Leti, leti … žerjav

 M. Podletnik, 10. 11. 2023

Prve novembrske dneve ljubiteljev ptic v zadnjih letih zaznamujejo opazovanja prvih jat žerjavov (Grus grus). Ena od največjih ptic v Evropi se v jesenskih dneh iz svojih gnezdišč na severu in vzhodu Evrope v velikih jatah seli na jug, kjer preživi zimo.


Jata žerjavov v značilni V obliki   G. Domanjko

Selitev žerjavov iz smeri vzhoda (Madžarske) proti zahodu ali jugu pogosto prej slišimo kot opazimo, saj se žerjavi med letom glasno oglašajo - s trobljenjem. Žerjavi najpogosteje letijo v jatah v obliki črke V. Ker v podobnih jatah letijo tudi druge ptice, kot so gosi ali kormorani, jih od njih prepoznamo po dolgem iztegnjenem vratu in izpod repa kukajočih nog (pri goseh nog ne vidimo). Zamahi kril in samo letenje so relativno počasni.


Žerjavi med letom   G. Domanjko

Spomladi, ko se žerjavi iz južnih delov vračajo nazaj na sever, lahko ponovno opazujemo podobne prizore. Letošnja spomladanska selitev je bila rekordna, saj je bilo s pomočjo opazovanj zabeleženih več kot 114.000 žerjavov. Več tu. 

Spremljanje povečevanja števila selečih se žerjavov ni mogoča brez številnih opazovalcev teh ptic, ki informacije o opazovanih jatah žerjavov sporočajo ljubiteljem ptic. Podatki prispevajo tudi k širjenju znanj o smereh selitvenih poti žerjavovo čez Slovenijo kot tudi spremljanju obdobij selitev in razširjenosti redkih vrst ptic.

Če ste opazili jato žerjavov vabljeni, da to sporočite Dejanu Bordjanu na e-mail dejan.bordjan@gmail.com.
Čeprav popoln podatek vsebuje kraj, datum in uro opazovanja, število žerjavov in smer ter višino leta, bodo strokovnjaki za ptice veseli tudi nepopolnih podatkov (približno število žerjavov, kraj in čas opazovanja), saj vsak podatek šteje!