Martinova nedelja v Gaju

Nedelja, 12. november 2023
med 15.00 in 17.00

Organizator:
DRUŠTVO GAJ – VINOGRADNIŠKO TURISTIČNO DRUŠTVO FILOVCI
Filovci 410, 9222 Bogojina
Kontaktna oseba: Jožef Tratnjek
Filovci 452, 9222 Bogojina
M: 031 238 989
E: darinka.tratnjek@siol.net

Društvo Gaj ohranja tradicijo trgatve in prešanja na stari način. Trgatev poteka tako, da vsako trto posebej poberejo, jo stehtajo in izmerijo sladkorno stopnjo. Iz mošta, ki priteče iz grozdja, pridelajo mlado vino, ki pa ga s pomočjo domačega župnika iz Bogojine blagoslovijo na Martinovo nedeljo. K blagoslovu prinesejo svoj mošt tudi ostali gospodarji, na kar sledi družabno srečanje domačinov in obiskovalcev.

Na začetku brega je postavljena preša iz leta 1837. V društvu so ponosni na klet pokojnega Jožeta Berdena in njegove mame Bare, ki je čez cesto in predstavlja zaokroženo celoto ohranitve naravne kulturne dediščine brega Gaj, v kateri je urejen vinogradniški muzej. Poleg je tudi vinograd.

Društvo Gaj – Vinogradniško turistično društvo Filovci je bilo ustanovljeno leta 2000 z namenom, da bo skrbelo za kakovost vin, pridelavo grozdja in uspešno kletarjenje, ter razvijalo sodelovanje med starejšimi in mladimi kletarji, da bo vino v Gaju kakovostno in dobro. Naloga društva je  skrb za infrastrukturo ter zunanjo ureditev in izgled Gaja, za zasaditev drevoreda in vrtnic, katere poleti zacvetijo in krasijo breg Gaj.

V sklopu programa PHARE so izvedli dva projekta, prvega leta 2001 z naslovom Pod slamnato streho, in drugega leta 2003 z naslovom Kruh in vino, nova kultura bivanja.

Zasadili so tudi društveni vinograd VITIS-VITA-e z več kot 40 različnimi sortami vinske trte. Tam se odvijajo tudi nekatere njihove prireditve. Vsako leto pred Marijinim vnebovzetjem postavijo klopotec, ki veselo prepeva že vse od leta 2004. Imajo tudi malo vinoteko in skupno vinsko etiketo za steklenice. Pridobili so tudi cepič stare trte, modre kavčine z mariborskega Lenta.

Vabljeni!