Razstava Porcelan Catbriyur Pariz-Goričko

1. marec–30. november 2023

Razstavni prostor gradu Grad (odpiralni čas in vstopnina)

Avtorja razstave: Katja Jurgec Bricman in Jure Bricman

Blagovna znamka CATBRIYUR je nastala v času osamosvojitve države Slovenije, ko sta študenta likovne umetnosti  iz svojih imen in priimkov sestavila psevdonim za skupne projekte (KATja JURgec in JURe BRIcman). Kasneje ob ustanovitvi družinskega podjetja za izdelavo porcelana blagovno znamko preimenujeta v Porcelain Catbriyur.

Ob vstopu samostojne države Slovenije v EU so se za slovenska podjetja in državljane Slovenije odprle številne nove priložnosti v skupni asociaciji EU.

Malo, a izvirno družinsko podjetje s takrat že številnimi mednarodnimi uspehi z lastnim produktom, temelječim na lastnem slovenskem znanju med prvimi podjetji v Sloveniji ustanovi leta 2004 hčerinsko podjetje Catbriyur Paris zunaj matične države, kar je bil za tiste čase svojevrsten dosežek med slovenskimi podjetji, posebej v luči prostega pretoka blaga in delovne sile v EU (bila sta nominirana za podjetnika leta). Danes se zdi samoumevno, da Slovenci iščemo delo v EU, družinsko podjetje Catbriyur Paris pa je zaposlovalo v Parizu tam živeče Slovence in si utiralo pot z lastnim znanjem na zahtevnem trgu mode, designa in umetnosti.

Še več, glede na dane možnosti in prodornost blagovne znamke se je zdelo, da bi bilo mogoče v samem centru Pariza (v 3 okolišu) začeti graditi slovensko ulico z izbranimi slovenskimi produkti. kraški pršut, vina, restavracije, modni oblikovalci, umetniki itd.

Vse načrte je prekinila svetovna finančna kriza leta 2008 in svetovna recesija, ki je zavrla vsakršno podjetniško ambicijo doma in po svetu in številna podjetja pognalo v bankrot.

Podjetje Catbriyur Paris je vztrajalo v Parizu še do 2010, ko so v ulici Rue du Vertbois tako rekoč propadle vse trgovine, vinoteke, restavracije, galerije in je bila logična odločitev, da je treba zapustiti opustelo ulico in Pariz.

Galeriji Catbriyur Paris sta bili dve. Prva, z delavnico in proizvodnjo porcelana v baročnem slogu, je bila odprta le slabo leto, druga pričujoča v neogotskem slogu pa nadaljnjih 6 let.

Zakaj v neogotskem slogu? Neglazirani porcelan ima videz peščenca gotskih katedral (bližnja Notre Dame), hkrati pa je tretje pariško okrožje z Rue du TEMPLE center gotske epohe z znamenitimi vitezi templarji (zgodovinsko dejstvo o izgnanstvu reda na petek, 13. itd). Bližina galerije Catbriyur Paris od zapuščine gradu Temple (300 m) in dejstva, da je je večina »starega« Pariza v neobaročnem slogu, je bilo izstopanje v slogu neogotike zanimiva osebna umetniška interpretacija in svojevrsten eksperiment v tehniki porcelana, saj se prej nikoli ni uporabil za izdelavo pohištva.

Selitev galerije Catbriyur Paris leta 2010 je potekala ob snemanju dokumentarca koprodukcije Rado Likon, Uroš Zavodnik, RTV SLO in Porcelain Catbriyur. Prvoten načrt je bil ponovna postavitev galerije v nedrjih gore Pece v opuščenem rudniku na Koroškem, od koder prihajata avtorja. Zaradi procesa lastninjenja opuščenega rudnika, je bil po 9 letih projekt opuščen, še originalno zapečatena galerija v transportnih boksih pa je bila premeščena na koroški dvorec Bukovje pri Dravogradu. Po 4 letih, skupaj torej po 13 letih, je galerija Catbriyur Paris končno ugleda luč sveta na gradu Grad v Krajinskem parku Goričko, kar je svojevrstno naključje, saj naj bi grad pričeli graditi ravno vitezi templarji v 13. stoletju.

Katja in Jure Bricman sta avtorja protokolarnega darila Slovenije ki ga je angleški kraljici Elizabeti II. ob njenem obisku v Ljubljani izročil predsednik Danilo Türk. (foto: F.A.Bobo)