Čas je za remenke

 N. Moršič

Prebujanje narave je že od nekdaj povod za praznovanja oz. čaščenja plodnosti, novega življenja in blagostanja. V številnih kulturah med simbole rojstva in novega življenja spada jajce. V krščanskem svetu simbolizira Kristusovo vstajenje, ki ga verniki praznujejo z veliko nočjo. Rdeči pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi in skupaj z drugimi simboli križanja sestavljajo košaro jedi - žegen, ki jih duhovniki blagoslovijo ob tem največjem krščanskem prazniku.

Sodobnih in v primerjavi s tradicionalnimi tehnikami hitrejših načinov izdelave pirhov je nešteto. Predvsem otroci so navdušeni nad izdelovanjem pisanih pirhov in okraševanjem le teh s poslikavami, nalepkami in drugim okrasjem. Za izdelavo pirhov, ki jih brez pomislekov lahko tudi pojemo, so primerne naravi prijazne tehnike, pri katerih kot barvilo uporabimo naravne barve iz čebulnih olupkov, rdečega vina in druge zelenjave. Za vzorčke pa poskrbijo listi različnih zeli, ki se enostavno odtisnejo na jajce. Spretnejši ustvarjalci pri risanju vzorcev uporabijo čebelji vosek, ki ga uporabljajo tudi ustvarjalci tradicionalnih pirhov, ki jim na Goričkem pravimo remenke

Okraševanje barvanih jajc z različnimi vzorci so nekateri izdelovalci na Goričkem izpopolnili to te mere, da so postala pravi zakladi ljudske umetnosti. Prekmurske remenke ne nastajajo le za veliko noč, temveč so prevzele vlogo prepoznavnega spominka iz Prekmurja. Dejavnost izdelovanja prekmurskih remenk je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine. Povezava.

Izdelki nosilcev dejavnosti se ponašajo še s certifikatom Rokodelstvo Art&Craft Slovenija. Več o prekmurskih remenkah preberite na naši spletni strani tukaj.

Med tehnike izdelovanja prekmurskih remenk štejemo škrabanje oz. praskanje. Kot ime samo pove, gre za ustvarjanje vzorcev s pomočjo ostrega noža. Take izdelujeta Bernardka in Milan Merklin iz Motovilcev. Odlikujejo jih bogati vzorci, izdelani z izjemno natančnostjo. Mojstra sta izdelke predstavila v predstavitvi tukaj.


Škrabane prekmurske remenke Bernardke Merklin   M. Merklin

Izdelke lahko kupite pri Bernardki in Milanu Merklin v Motovilcih 3, 9264 Grad. Kontakt: milan.merklin@gmail.com ali M: +386 31 628 192

V knjižici Izdelovanje pirhov v batik tehniki v Prekmurju je postopek opisala Elizabeta Urisk (1942 -2020) iz Dobrovnika. Knjižico lahko kupite v Središču za obiskovalce gradu Grad in Krajinskega parka Goričko (v grajski trgovinici) ali Pomurskem muzeju v Murski Soboti. V grajski trgovinici lahko od torka do sobote od 10.00 do 16.00 izberete še remenke, izdelane v batik tehniki Eve Tivadar iz Kamovcev. Eva Tivadar nadaljuje družinsko tradicijo že v tretji generaciji in izdeluje remenke tudi z vzorci, ki izvirajo iz pokrajine Hetés, obmejnih vasi ob Madžarsko-Slovenski meji na obeh straneh meje. V Sloveniji te vasi spadajo v občino Lendava. 
Eva se je na pobudo JZ KPG v okviru projekta LIFE NATURAVIVA lotila posebnega izziva. Izdelala je remenke v tehniki batik z motivi vrst Natura 2000. 


Remenke Eve Tivadar dobite v naši grajski trgovinici   E. Tivadar

Remenke dobite tudi pri mojstrici Evi Tivadar v Kamovcih 6a, 9223 Dobrovnik. Kontakt: evativadar@gmail.com, M: 041 693 400, FB: https://www.facebook.com/eva.tivadar.3  

V grajski trgovinici dobite tudi izdelke iz ličja z velikonočnimi motivi izdelovalke Irene Tivadar iz Kamovcev in Zadruge Pomelaj iz Male Polane. Medeni piceki in zajčki so na voljo v spletni trgovini Medičarstva Celec iz Ratkovcev tukaj.  Etuš Laslo in Marta Gaber pa izdelujeta kvačkane izdelke, ki jih prav tako dobite pri nas. Druge dobrote goričkih ponudnikov so predstavljene na naši spletni strani tukaj.  Med njimi so tudi pridelovalci hrena, ki je nepogrešljiv del žegna.