Ekološka kmetija Flisar Gjergjek

Korovci 28 9261 Cankova M: 040 550 373 (Boštjan)M: 040 850 624 (Danijela)E: info@ekokmetijakorovci.siW: www.ekokmetijakorovci.si Ekološka kmetija Flisar Gjergjek obsega 25 hektarjev obdelovalnih površin z deteljami, ajdo, žiti in oljnimi bučami sorte slovenska golica. Ukvarjamo se z vzrejo pašne govedi in s prašičjerejo. Po ekološkem postopku pridelave in predelave vam ponujamo izdelke kot so sveže goveje meso, bučno olje in ajdova kaša ter ajdova moka. V letu 2018  smo v ponudbo uvrstili tudi pridelke iz starih sort jablan in hrušk ter starih brajd in sicer v obliki jabolčnega soka, jabolčnega kisa, hruškove marmelade, marmelade iz jurke in francozarja.

Kmetija Zavec

Franc Zavec Gornji Slaveči 679263 Kuzma M: 041 722 643E: franc.zavec@siol.net Kmetiji Zavec se v letu 2018 pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko podeli za naslednja živila: navadni in sadni jogurt iz kravjega mleka, sir za žar, beli majski sir in skuta.

Kmetija Vlaj

Vlado Vlaj  Bodonci 102 9265 Bodonci M: +386 (0)31 317 953 E: janja.vlaj@gmail.comW: www.kmetija-vlaj.si  Kmetija Vlaj se nahaja v Bodoncih (občina Puconci) na obronkih Goričkega, kjer si hribi in doline podajajo roke. Naša osnovna dejavnost na kmetiji poljedelstvo. Na kmetiji Vlaj se ukvarjamo s prodajo bučnega olja. Dopolnilno dejavnost na kmetiji za prodajo olja in drugih maščob imamo na kmetiji registrirano od leta 2011. Obdelujemo 7 ha njivskih površin, nekaj imamo travnikov in gozda. Letno na njivah pridelamo največ buč. Izdelki na naši kmetiji so: bučno olje, pražena bučna semena in orehovo olje. V ponudbi imamo tudi različne darilni paketi z domačimi izdelki, ki so lahko darilo za Vaše najdražje ali pa za poslovne partnerje. Vsebino posameznih paketov prilagodimo po željah strank. Za bučno olje smo prejeli že več zlatih priznanj. V letu 2016 pa je kmetija Vlaj prejela tudi pravico do uporabe Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko. Leta 2018 smo na 1. mednarodnem ocenjevanju bučnega olja Alpe-Adria v Varaždinu, med 136 vzorci bučnega olja prejeli srebrno priznanje. Leta 2017 smo bili uspešni na razpisu ARSKTP za razvoj dejavnosti na kmetiji, tako smo zgradili skladišče za skladiščenje bučnih semen. Kakovostno bučno olje je lahko le, če je seme pravilno oprano, očiščeno, posušeno in skladiščeno. Pohvalimo se lahko tudi s tem, da je bilo naše bučno olje na vseh kontinentih. Naše izdelke lahko kupite pri nas doma, preko naše spletne trgovine (http://www.kmetija-vlaj.si/#izdelki) ali pa nas obiščete na raznih stojnicah, katerih se udeležujemo na različnih koncih Slovenije. Zavedamo se, da je kvaliteta tisto, kar šteje, zato dajemo kakovosti velik poudarek. 

Kmetija Camplin

Bogojina 107 9222 Bogojina  M: 041 673 032 E:kmetijacamplin@gmail.comW: www.kmetija-camplin.si   Kemetija Camplin je srednje velika kmetija, usmerjena v poljedelstvo in vinogradništvo. Po menjavi generacije in prenosu kmetije na mladega prevzemnika v letu 2010, so se na podlagi tržne niše v večji meri usmerili v pridelovanje oljnih buč. V letu 2012 so osnovno kmetijsko dejavnost razširili z registracijo dopolnilne dejavnosti na kmetiji in s tem začeli s prodajo bučnega olja, izključno na domači kmetiji. Med drugim na kmetiji prodajajo tudi vino in krompir.Na naši kmetiji ponujamo BUČNO OLJE iz semen bučnic, ki smo jih pridelali na svoji kmetiji. Bučno olje je domače; jedilno nerafinirano; sestavine: 100% bučno olje.Bučno olje ima  visoko vrednost, saj je vse bolj znano kot zelo kakovostno in predvsem zdravo olje. Bučno olje je bogato z vitamini A, B1, C, D in E, ki varujejo ožilje in preprečujejo staranje, poleg tega pa bučno olje in naravni farmacevtski izdelki iz buč lajšajo tudi težave pri povečani prostati. Bučno olje je začimba, pomembno živilo in hkrati zdravilo. Je lahko prebavljivo, okusno in pomeni obogatitev polnovredne prehrane. Je nepogrešljivi del vsake kuhinje. Kvalitetno bučno olje prepoznamo po njegovi viskoznosti, prijetni aromi in temno zeleni barvi. Prijelo se ga je tudi ime "ZELENO ZLATO." Njihovo kvalitetno BUČNO OLJE potrjujejo vsakoletna priznanja na ocenjevanju DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ na Ptuju.

Sirarna Gorički raj

Kmečka sirarna "Gorički raj", d.o.o. Ratkovci 20 a9207 Prosenjakovci M: +386 (0)31 777 436, +386 (0)30 681 886E: valentina.seruga.lazarovski@gmail.comW: www.goricki-sir.si V mesecu juliju 2010 je v prostorih gasilskega doma v Ratkovcih začela obratovati prva kmečka sirarna na Goričkem. Z njo želimo v Krajinskem parku Goričko ohraniti in vzpodbuditi živinorejske kmetije k ohranjanju tradicije krmljenja živali s senom in pašo. S projektom Krajina v harmoniji želimo ohraniti travnike kot pomembno življenjsko okolje metuljev in drugih opraševalcev, ki so pomembni pri pridelavi hrane brez uporabe kemičnih sredstev in mineralnih gnojil. Mleko drobnice (ovce in koze) in krav se s pomočjo opreme, ki je v lasti Javnega zavoda Krajinski park Goričko, predeluje v sire, kot končne produkte. Siri so tako dobrodošla popestritev kulinarične ponudbe na Goričkem in širše. Kupci z nakupom tako podpirajo ohranjanje krajine in razvoj za Goričko ne-tradicionalnih produktov. S sirarno upravlja Valentina Šeruga Lazarovski, in nudi več vrst mlečnih produktov in sicer: mehke sire iz ovčjega, kozjega in kravjega mleka (v zimskem času samo kravjega), poltrde sire, jogurt, kislo smetano, skuto, albuminsko skuto, sirotko.  Sonji Mauko, Gorički raj d.o.o., se podeli pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke »Krajinski park Goričko« za proizvodnjo mlečnih izdelkov.

Bučna olja Karolyi

Karel Karolyi  Šalovci 999204 Šalovci  M: 041 863 041 E: karel.karolyi@gmail.com Tako kot vsaka prekmurska kmetija, so v preteklosti pridelovali oljne buče, iz bučnic pa naredili bučno olje za lastne potrebe. Danes je kmetija Karolyi znana po okusnem in 100 % kakovostnem bučnem olju, predelanem s tradicijo, znanjem in ljubeznijo. V domači oljarni na starodaven način iz lastno pridelanega kvalitetnega semena, kjer se bučnice meljejo na mlinski kamen in pražijo zelo počasi, predelujejo bučno olje, ki ima odličen okus in vrhunsko kakovost. S številnimi zadovoljnimi kupci se prodaja olja najvišje kakovosti in edinstvenega okusa povečuje. V kratkem filmu »Od drobnega semena do 100% bučnega olja« vam predstavljajo delo, povezano s predelavo bučnega olja, katerega si lahko ogledate na: https://www.youtube.com/watch?v=kgKfE62PDiU&t=1s

Turmanova kmetija

Marijan Ficko Večeslavci 44 9262 Rogašovci  T: 02 557 17 18 M: 040 486 302 E: turmanova.kmetija@gmail.com F: www.facebook.com/turmanova.kmetija  Domačija Ficko, po domače Turmanova kmetija, je že več kot 10 let prepoznavna po pridelavi in predelavi zelenjave. Pri njih ponujajo široko paleto domačih proizvodov, kot so kislo zelje in repa, mešana solata, zelenjava, sadje, marmelade, bučno olje, bučna semena in sadni likerji. Vsako leto v sodelovanju z drugimi lokalnimi ponudniki pripravijo Mozaik goričkih dobrot. Na prireditvi obiskovalci okušajo dobrote in tradicionalne jedi iz domačih goričkih sestavin. Glede na izjemno dober odziv, je skoraj zagotovo, da bo prireditev postala tradicionalna. Včasih so prodajali le na tržnicah in raznih sejmih, danes pa imajo svojo lastno trgovino, v kateri ne ponujajo le svojih kmetijskih pridelkov, ampak so k sodelovanju povabili tudi ostale ponudnike iz okolice in s tem ponudbo goričkih dobrot obogatili. Med, bučno olje, domači kruh iz krušne peči, žganja in sokovi... 

Peka kruha in krušnih izdelkov na tradicionalen način Vidonja Darinka

Darinka Vidonja  Bodonci 9  9265 Bodonci   T: 02 549 12 03  M: 041 755 958  E: vidonja.darinka@gmail.com Včasih je bila peka kruha v krušni peči opravilo vsake gospodinje, danes pa le redko kje še zadiši po kruhu iz krušne peči. Na kmetiji Vidonja tradicija živi naprej.  Darinka Vidonja je gospodinja, ki v okviru dopolnilne dejavnosti že več kot 10 let peče kruh in druge dobrote iz krušnega testa na tradicionalen način v krušni peči. V njeni prodajalni so na voljo naslednji krušni izdelki: rženi kruh, gorički vrtanek, rogljič, ocvirkova pogača, gibanica, česnov langaš, žemlja in pletenica. Svoje izdelke po predhodnem naročilu prodaja doma, v raznih trgovinah, na sejmih in prireditvah.  

Dajč produkt

Andreja Dajč s.p. Sotina 16b 9262 Rogašovci  T: 02 557 15 85 M: 041 915 961 E: info@dajc-produkt.siW: www.dajc-produkt.si F: www.facebook.com/DAJČ-Produkt Družinsko podjetje Dajč se z oljarstvom na tradicionalen način ukvarja že več generacij. Tradicija se nadaljuje iz roda v rod, izboljšuje pa se tehnologija in kakovost njihovih produktov. Začetki predelave bučnega olja in nabiranja izkušenj segajo že v leto 1853, ko so z dejavnostjo v mlinu pričeli njihovi predniki. Tega leta je podjetnik Deutsch iz bučnega semena skozi laneno krpo iztisnil prve kaplje pravega domačega bučnega olja. Danes v oljarni Dajč lahko okusite in kupite 100% naravno bučno olje iz bučnih semen, ki so dozorela na poljih domače pokrajine. Kupce pa ne navdušuje samo specifičen okus bučnega olja, ampak tudi bučna semena z različnimi okusi čokolad in začimb.  

Sadjarstvo Ficko

Martin Ficko s.p. Rogašovci 789262 Rogašovci E: info@sadjarstvo-ficko.siM:++386 41 792 328 (Martin)M:++386 41 713 450 (Brigita) Sadjarstvo Ficko se na Goričkem ukvarja s pridelavo in predelavo sadja. Sadje je pridelano na integriran - naravi prijazen način na sončnih legah goričkih hribov v kulturni krajini. Zanj so tudi pridobili certifikat kakovosti. Vse doma pridelano sadje predelajo v marmelade, sokove, likerje in žganje. Vsako leto dodajo tudi kakšen nov izdelek. Vsi izdelki Sadjarstva Ficko so narejeni v domačih prostorih po tradicionalnih metodah in receptih, brez dodajanja konzervansov. Za svoje izdelke so prejeli že več priznanj, najbolj pa so ponosni na marmelado iz kutine, za katero so prejeli kipec kakovosti in tri zaporedna zlata priznanja. Ob obisku vas bodo z veseljem popeljali po sadovnjaku ter razkazali predelovalnico sadja, vse izdelke pa lahko tudi poskusite v njihovem prodajno – degustacijskem prostoru.

Predelava sadja Štefan Gjergjek

Kovačevci 28    9264 GRAD      T: ++386 (0)2 551 81 09 M: ++ 386 (0)41 818 501E: info@sokovi-gjergjek.siW:www.sokovi-gjergjek.si

Sadjarstvo in čebelarstvo, oljarna Štesl

  Valerija in Ernest ŠteslGerlinci 4 9261 Cankova T: ++386 (0)2 540 12 44M:++386 (0)41 822 495    ++386 (0)31 515 165E: ernest.stesl@gmail.com Šteslovi so sadjarsko usmerjena kmetija, ki se nahaja v Krajinskem parku Goričko. Imajo pestro izbiro doma pridelanih, predelanih in za razne priložnosti pripravljenih daril. Med dobrotami dobite: domačo viljamovko, razne likerje (med njimi je znan Goričanec-zeliščni liker), suho sadje, propolis, med. V letu 2010 so dokončali tudi lastno oljarno, kjer stiskajo zeleno bučno olje. Po dogovoru vam kupljene stvari tudi dostavijo.

Peka kruha na tradicionalni način Ema Grah

Ema GrahMotovilci 299264 GradT: ++386 (0)2 553 11 10M: ++386 (0)31 211 003W: ema.grah@gmail.com Gospodarica Ema Grah je pridobila Certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji, po katerem je usposobljena za izdelavo kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. Pekovski izdelki, ki jih pripravlja so domači rženi kruh, vrtanek, posolanke, orehove in makove potice, ocvirkove pogače, rogljiči z raznimi nadevi ter sadni kruh. Peče v domači krušni peči na drva. Celoten postopek priprave kruha, ki poteka od zamesitve testa vse do ohladitve kruha, traja približno šest ur. Svoje izdelke prodaja v pekarni na domu v ustrezno urejeni prodajalni, ter v trgovini Šklojca v Murski Soboti.

Gorička ves

Gorička ves d.o.o.  Šalovci 3  9204 Šalovci    T: 02 5598110  M: 041 506 370  E: goricka.ves@siol.net  W: http://www.gorickaves-kmetijarengeo.si/ Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo, predelavo in trženjem ekoloških pridelkov in izdelkov. Sveža zelenjava in sadje: paprika, paradižnik, kumarice, bučke, zelje, ohrovt, fižol, korenček, rdeča pesa, koleraba, solate, čebula, česen, jajčevci, petršilj, pastinak, grah, blitvaSadje: jabolka, orehi, slive, bezeg, kutine, hruške, grozdje, češnje, breskveŽitarice: pšenica, rž, pira, proso, ajda, oves, chorosan, purPur pšenicaSemena: konoplja oluščena in cela, sončnice oluščene, lan, bučnice, pegasti badelj, ričekOlja: konopljino, orehovo, laneno, ričkovo, sončnično, bučno, pegasti badelj, črna kuminaMoke: pirina, pšenična, ržena, konopljina, ajdova, koruzna, prosena, ovsena, chorosanZdrobi: pirin, pšenični, koruzni, ajdovKaše: ajdova, prosena, ovsena, ječmenovaSokovi: jabolčni, grozdni, rdeča pesa, korenček, hruška, sliva,MedŽivali: škotsko govedo Galoway, prašiči, kokošiMeso: mlada zorjena govedinaOddaja o pridelavi industrijske konoplje tukaj.

Sušilnica sadja Vratuša

ANGELA VRATUŠAKrašči 37 9261 9261 Cankova T:+386(0)2 540 11 15M:+386(0) 41 571 870W:angela.vratusa@siol.net V sadovnjakih pridelujejo različne vrste sadja, ki jih prodajajo bodisi sveže ali sušeno. Izbirate lahko med jabolki, hruškami, marelicami, breskvami, slivami in jagodami.

Pridelava zelenjave Emilija Haužar

Emilija HaužarVečeslavci 799262 Rogašovci Emiliji Haužar se podeli pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke »Krajinski park Goričko« za pridelavo zelenjave oz. vrtnin (gorički hren, por, zelje, kitajsko zelje in mladi krompir), pridelanih na območju Krajinskega parka Goričko.

Čebelarstvo Gomboc

Boris Gomboc  Cankova 85 Cankova T: +386 (0)2 540 10 60 M: +386 (0)41 720 083 E: boris.gomboc@t-2.net MED - akacijev, cvetlični, kostanjev

Kmetija pri Bagiju

Aleksander Bagar - Bagi Gornji Petrovci 569203 Petrovci  M: +386 041 330 913 W: www.pribagiju.si E: aleksander.bagar@gmail.com  Kmetija Pri Bagi-ju je ob državni cesti M. Sobota – Hodoš v vasi Gornji Petrovci. Kmetija je oddaljena iz M. Sobote 19 km. Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo in predelavo sadja v žganje, likerje in napitke. Pripravljajo tudi likerje z zelišči ter hladno in vroče stiskajo različna olja, jabolčni kis in druge produkte. Seznam produktov Kmetije pri Bagiju je dolg in ga najdete na spletni strani tukaj. V letu 2012 je Kmetija prejela znak kakovosti Dobrote Slovenskih kmetij, Ptuj. V letu 2012 je kmetija prejela pravico do uporabe Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko. V neposredni bližini domačije lahko najamete prostor ob ribniku za piknik, ki vam ga pomagajo organizirati.

Žganja in likerji Toplak

 Alojz Toplak Motovilci 5 9264 Grad  T: ++386 (0)2 553 11 60 M: ++386 (0)41 744 728 E: toplak.alojz@gmail.com   Žganjekuha je pridobivanje alkoholnih pijač z destilacijo alkoholno prevretega sadja. V kotlu za žganje počasi segrevamo drozgo, kar povzroča izhajanje lahko hlapljivih snovi. Alkoholne hlape vodimo do kondenzatorja, kjer se ohladijo in utekočinijo. Tako dobimo žganje. Z žganjekuho se ukvarja Alojz Toplak v Motovilcih, kjer iz kvalitetno dozorelega sadja z lastnega sadovnjaka pridobiva domača sadna žganja. Kuha več vrst sadnega žganja, kot so slivovka, hruškovo, češnjevo, breskovo in kutino žganje. Proizvaja tudi likerje, slivov, breskov, ribezov in malinov liker ter gorički vinjak. Svoje produkte prodaja doma in v nekaterih manjših trgovinah. Predstavlja se na raznih sejmih. V  letu 2012 je kmetija prejela pravico do uporabe Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko. V letu 2018 je na 16. ocenjevanju sadnih sokov in žganj v Beli krajini prejel zlati priznanji za paradižnikovo žganje s čilijem (18,17) in višnjev liker (19,00).

Čebelarstvo Malačič

Janez MalačičKriževci 56/a 9206 Križevci v Prekmurju  T: 02 554 11 56 M: 041 340 408 E: malacic@gmail.com  Janez Malačič je čebelar, ki se ukvarja s pridelavo in prodajo različnih vrst medu. Ponuja cvetlični, akacijev, kostanjev in ajdov med. Vsak izmed njih je edinstven tako po vonju in barvi, kot okusu. Pridelan je v času cvetenja pisanih travniških cvetlic, akacije, kostanja in ajde na območju Goričkega.

Čebelarstvo Zorjan

Stanko Zorjan  Dolenci 37 9204 Šalovci   T: 02 559 16 17 M: 041 269 543 E: szorjan@gmail.com Skrivnostno življenje čebele, njena pridnost in marljivost ter bogastvo njenih pridelkov, vedno bolj pričajo o tem, kako pomembna je za nas in kako pomembno je sobivanje čebele in človeka. V svoji ponudbi imajo različne pridelke in izdelke, na katere so zelo ponosni. Izdelkom dajejo dodano vrednost priznanja iz različnih ocenjevanj. Največje priznanje pa jim je zvest in zadovoljen kupec. Ponujajo različne vrste medu: akacijev, cvetlični, kostanjev in ajdov med. Pripravljajo tudi kremni med z raznimi dodatki, med s suhim sadjem, darilne pakete in različne motive sveč iz naravnega voska.

Čebelar Štefan Šipoš

Štefan Šipoš Krašči 37 9261 Cankova  Štefanu Šipošu se pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko v letu 2012 podeli za med in medene izdelke, saj ima svoj čebelnjak stacioniran na območju Krajinskega parka Goričko.

Pridelava hrena Štefan Gider

Štefan Gider  Pertoča 71 9262 Rogašovci  Štefanu Giderju se podeli pravica do uporabe Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko za pridelavo goričkega hrena na območju Krajinskega parka Goričko.

Pridelava hrena Jožef Kolar

Jožef Kolar Večeslavci 36  9262 Rogašovci  Jožefu Kolarju se podeli pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke »Krajinski park Goričko« za pridelavo goričkega hrena na območju Krajinskega parka Goričko

Pridelava hrena Melita Flisar

Melita Flisar Pertoča 101 9262 Rogašovci  Meliti Flisar se podeli pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke »Krajinski park Goričko« za pridelavo goričkega hrena na območju Krajinskega parka Goričko.

Pridelava hrena Marijan Unger

Marijan Unger Ropoča 49 9262 Rogašovci  Marijanu Ungerju se podeli pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke »Krajinski park Goričko« za pridelavo goričkega hrena na območju Krajinskega parka Goričko.

Pekarna Vitapek

Borut Perkič s.p.   Ulica Štefana Kuzmiča 27, 9000 Murska Sobota Poslovna enota: Cvetkova ulica 2   T: +386 51 766 555E: info@vitapek.siw: www.vitapek.si Pekarni Vitapek se podeli pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke »Krajinski park Goričko« za proizvodnjo kruha, svežega peciva in slaščic, proizvodnjo homogeniziranih in diet. živil in peko svežega brezglutenskega kruha.

VRH

X

Preživeti z netopirji

4. 7., 10.00-17.00 Kančevci, dan odprtih vrat