Parkoslovje v šolskem letu 2019/20

Raziskovanje naravnih parkov v šolskem letu 2019/20  je zaključeno

Na območju Krajinskega parka Goričko sta raziskovanje uspeli zaključiti 2 skupini mladih parkoslovcev. Obe ekipi z mentoricama si zaslužita pohvalo, saj so uspeli rešiti tri sklope zahtevnih nalog in najti končno geslo. 

Na cilj raziskovanja sta prispeli ekipi iz OŠ Kobilje z mentorico Matejo Ivanič Zrim ter OŠ Grad z mentorico Renato Ropoša Januš. 

Vsi mladi parkoslovci so si prislužili nagrado. Kar pa je najpomembneje - pridobili so dragoceno znanje o geologiji parkov. 

Čestitamo obe skupinama. 

.......................................................

GEOLOGIJA PARKOV

Tudi v šolskem letu 2019/20 v naravnih parkih Slovenije za učence osnovnih šol pripravljamo zanimivo in poučno spoznavanje petnajstih zavarovanih območij narave. Dejavnost je namenjena učencem od 5. do 7. razreda, mentorji pa lahko po lastni presoji ponudijo aktivnost tudi mlajšim ali starejšim šolarjem.
Aktivnost bo potekala od januarja do maja na spletni strani www.naravniparkislovenije.si v rubriki šolarji. Letošnje naloge bodo tematsko obarvane, saj bomo skoznje spoznavali geologijo parkov.

Slovenija je zanimiva tudi po raznoliki geološki sestavi. Verjetno ob tem večina od nas najprej pomisli na zanimive podzemne kraške sisteme z velikimi jamami in rovi. Vendar povsod po Sloveniji seveda ni tako. Svet pod našimi nogami pomembno vpliva na to, katere rastline na njem rastejo in posledično, katere živali živijo na območju. Prav kameninska podlaga vpliva na biotsko raznovrstnost Slovenije.

Naloge bodo podane v treh sklopih.

V prvem boste spoznavali različne kamnine, njihovo sestavo, nastanek in uporabo.
V drugem bodo predstavljeni glavni tipi reliefa in njihove značilnosti (kraški svet, rečne doline in poplavne ravnice, ledeniški relief, strme obale).
V tretjem sklopu bo glavna tema voda in kamen.

 Vabljeni k sodelovanju.