Razstave in prostori

Delavnice domačih obrti 
V gradu so na ogled delavnice domačih obrti in dejavnosti (kolarstvo, kovaštvo, lončarstvo, tkalstvo, zeliščarstvo, žganjekuha, vrvarstvo), ki pripovedujejo o tradicionalni rabi naravnih virov in njihovi obdelavi oz. predelavi. Delavnice je pripravil Pomurski muzej iz Murske Sobote. Na gradu Grad so svoje mesto našle delavnice lončarskega mojstra Adolfa Hašaja iz Kuzme, kolarskega mojstra Andreja Holcmana (1925-2001) iz Ižakovcev 121 in vrvarskega mojstra Friderika Makovca (1908‒1990) iz Gornjih Slaveč.  

Viteška dvorana 
V enem najstarejših in največjih pritličnem prostoru sta na ogled stalni razstavi o zgodovini gradu in njegovi prenovi. Prostor gosti prireditve ob posebnih priložnostih. V dvorani se predvajajo filmi o Krajinskem parku Goričko.

Grajska galerija
Najlepši in največji obnovljeni prostor v nadstropju palacija je namenjen sprejemom in ogledu občasnih umetniških in naravoslovnih razstav ter kulturnim dogodkom. 

Koncertni salon in poročna dvorana
Največji obnovljeni prostor v nadstropju severovzhodnega trakta je namenjen koncertom, sprejemom, strokovnim konferencam in sklepanju civilnih porok. 

Kvadratni salon z okroglo lučjo
Nahaja se v nadstropju nad okroglim salonom in je v rabi ob dogodkih v koncertnem salonu. Občasno se v njem dogajajo tudi različne delavnice.

Prostori za naravo Kukavica, Upkaš in Kukavica obiskovalcu ponujajo strnjeno predstavitev pestre naravne dediščine mozaične kulturne krajine, ki se kot Krajinski park Goričko povezuje v Trideželni park Goričko-Raab-Őrség. Razstavni prostori Kukavica, Upkaš in Vidra predstavljajo najbolj prepoznavne živalske in rastlinske vrste ter zanje značilna življenjska okolja. Vrste območja Natura 2000 Goričko, visokodebelni travniški sadovnjaki ter gorički vodotoki so v njih predstavljeni kot preplet stoletnega sobivanja človeka z naravnim okoljem in predstavljeni v obliki modelov, fotografij in filmov. Samostojno ali v spremstvu vodnika obiskovalci raziskujejo življenje smrdokavre (upkaša), sadne sorte in pripomočke za delov v sadovnjakih, spoznavajo življenje v in ob vodi, ter spoznajo najbolj skrivnostne prebivalce gradu – netopirje. 

Severovzhodni grajski stolp
Arhitektura stolpa po navpičnici razkriva umetelnost gradnje od kleti do nadstropja.

Grajska okrogla klet
Klet je v tlorisu ovalno-okrogla z zanimivim banjastim stropom in je šest metrov pod zemljo. V kleti se hranijo vrhunska vina malih goričkih vinogradnikov, ki imajo registrirano dejavnost in so bila pridelana in negovana v goričkih vinogradih in kleteh. Obiskovalci vina lahko pokušajo sami ali to store v družbi vinogradnika, ki ga povabimo medse in pojasni goričko vinogradništvo ter pripravi pokušino. 

Črna kuhinja in strelne line
Po predhodnem naročilu vam v črni kuhinji in pokuševalnici postrežemo z domačimi jedmi goričkih turističnih kmetij in ostalih ponudnikov.

Središče za obiskovalce
Nad kletjo je v pritličju obokan okroglo-ovalni prostor brez oken. V njem je središče za obiskovalce in grajska trgovinica z izdelki goričkih rokodelcev in kmetij. Na voljo je literatura, vodniki po Krajinskem parku Goričko ter promocijsko in informativno gradivo ponudnikov z Goričkega, drugih naravnih parkov Slovenije in iz Pomurja.

    top

    X

    Dan odprtih vrat

    5.12., 10.00-16.00, Kančevci, razstava o netopirjih