Martinova nedelja v Gaju

Martinova nedelja v Gaju

Ohraniti pa skušamo tudi tradicijo trgatve in prešanja na stari način. Trgatev poteka tako, da vsako trto posebej poberemo, jo stehtamo in izmerimo sladkorno stopnjo. Iz mošta, ki priteče iz grozdja pridobimo mlado vino, ki pa ga s pomočjo našega domačega župnika iz Bogojine, tudi blagoslovimo na Martinovo nedeljo. K blagoslovu prinesejo svoj mošt tudi ostali gospodarji, na kar sledi družabno srečanje domačinov in turistov, ki se takrat ustavijo pri nas.
Lepota brega se kaže že na začetku našega brega, kjer je postavljena preša iz leta 1837, ponosni smo tudi, da je društvo dobilo klet pokojnega Jožeta Berdena in njegove mame Bare, ki je čez cesto in je to zaokrožena celota ohranitve naravne kulturne dediščine brega Gaj v kateri je urejen vinogradniški muzej, prav tako je tudi zraven vinograd.

DRUŠTVO GAJ – VINOGRADNIŠKO TURISTIČNO DRUŠTVO FILOVCI

Filovci 410, 9222 Bogojina

Kontaktna oseba: Jožef Tratnjek 
Filovci 452, 9222 Bogojina 
M: 031 238 989 
E: darinka.tratnjek@siol.net

Vas Filovci ležijo na Dolinskem v občini Moravske Toplice. Nahajajo se ob cesti Martjanci – Dobrovnik. K vasi Filovci še spadajo vinogradniški bregi: Trnovski breg, Filovci breg in Gaj z zidanicami in počitniškimi vikendi. Nekoč je bilo to značilno lončarsko naselje, v zadnjih letih pa so prebivalci povsem opustili to tradicionalno obrt.

Društvo Gaj – Vinogradniško turistično društvo Filovci je bilo ustanovljeno leta 2000 z namenom, da bo skrbelo za kakovost naših vin, pridelavo grozdja in uspešno kletarjenje, ter razvijalo sodelovanje med starejšimi in mladimi kletarji, da bomo pridelovali v Gaju kvalitetno in dobro vino. Naša naloga je tudi skrb za infrastrukturo ter zunanjo ureditev in izgled Gaja, za zasaditev drevoreda in vrtnic, katere poleti zacvetijo in lepo krasijo breg Gaj in ohranjanje naravne in kulturne dediščine.

V sklopu programa PHAR, nam je uspelo izvesti dva programa, prvega leta 2001 z naslovom Pod slamnato streho in drugega leta 2003 – Kruh in vino, nova kultura bivanja.

Zasadili smo tudi društveni vinograd VITIS-VITA-e z več kot 40 različnimi sortami vinske trte in ob tem se odvijajo tudi nekatere naše prireditve. Vsako leto pred Marijinim vnebovzetjem postavimo klopotec, ki veselo prepeva že vse od leta 2004. Imamo tudi malo vinoteko in skupno vinsko etiketo za steklenice. Pridobili smo tudi cepič stare trte, modre kavčine z mariborskega Lenta.

 

    VRH

    X

    Preživeti z netopirji

    4. 7., 10.00-17.00 Kančevci, dan odprtih vrat