Ustvarjalna delavnica BIODIVERZITETA NA REMENKAH

 S. Kuhar 

Tradicija barvanja jajc v Sloveniji je dolga in pestra, saj ima vsaka pokrajina različne motive in tehnike. Prekmurska velikonočna jajca poznamo po imenu remenke. Remenke lahko naredimo z mnogoterimi tehnikami in barvili, saj nam trgovine ponujajo ogromno izbiro različnih barv s katerimi lahko za veliko noč pobarvamo jajca. Če pa malo pogledamo naokrog, se lahko sami znajdemo in naredimo svoja barvila. Gozd, vrt ali pa domača shramba skrivajo izdelke in sestavine, ki jih potrebujemo, da z naravnimi barvami pobarvamo jajca. 

Največkrat uporabljeno barvilo je zagotovo tisto iz čebulnih olupkov, ki da prekrasno rdeče rjavo barvo. Uporabimo lahko tudi rdeče vino v katerem se pirhi obarvajo vijolično, vinski kamen pa poskrbi, da se čudovito svetijo. Močno vijolično barvo nam lahko dajo tudi borovnice. Modra barva pa nastane, če jajca skuhamo v tekočini, ki nastane pri kuhanju rdečega zelja. Kurkuma ni naša domorodna rastlina, vseeno pa je naravna sestavina, ki bela jajca obarva močno rumeno. Že v osnovni šoli smo se učili, da z mešanjem rumene in modre dobimo zeleno barvo, isto je tudi pri barvanju remenk. Torej, če rumeno obarvano remenko namočimo v modro, iz zelja kuhano tekočino, dobimo živo zelene remenke. Vsa navodila oz. recepte kako barvila pripraviti in remenke obarvati pa lahko najdete tukaj

V soboto 9.4.2022 smo na ustvarjalnih delavnicah v okviru projekta LIFE NATURAVIVA, Biodiverziteta - umetnost življenja izdelovali remenke, ki so bile pobarvane s čebulnimi olupki, rdečim vinom in rdečim zeljem. Biodiverziteto pa smo prikazali z odtisi listov, ki smo jih nabrali v okolici gradu. Takšne remenke naredimo tako, da na surovo jajce damo lep, razčlenjen list, nanj položimo hlačne nogavice in jih močno stisnemo k jajcu. Na koncu nogavico zavežemo, da ostane list čvrsto stisnjen k jajcu, ter damo jajce kuhat v barvo. 

Končni izdelek so prekrasne remenke z odtisi listov. Naberemo lahko liste in cvetove kakršne si želimo, vsak bo namreč dal drugačen odtis in vsaka remenka bo drugačna in lepša kot prejšnja. 

Istočasno smo izdelovali tudi velikonočne voščilnice. Lotili smo se šivanja in naredili remenko na papirju. Otroci so čestitke dopolnili z besedilom, jih pobarvali, porisali in okrasili. V čestitki je lepo po prekmursko zapisano, da vam želimo vesejle vüzenske svejtke!