Grajski bazar z goričkimi meštri

 Š. Fujs, JZ KPG 

Javni zavod Krajinski park Goričko je v sodelovanju z Goričkim drüjštvom za lepše vütro 2. oktobra 2021 organiziral že 15. Grajski bazar z goričkimi meštri, na katerem je na grajskem dvorišču 15 ponudnikov domače in umetnostne obrti ter domačih dobrot poskrbelo za pravo sejemsko vzdušje. Svojo ponudbo so na stojnicah predstavljali: Geza Kisilak, Gostilna Marič, Koloman Gomboc, Vlado Vlaj, Štefan Županek, Melita Bačič, Lilijana Lukač, Kmetija Zavec, Franko Franc, Jožica Celec, Sadjarstvo Ficko, Angela Vratuša, Eva Tivadar, Anton Žökš in Irena Podpečan. Ponudbo upravičencev do Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko je dopolnila kulinarična ponudba Gostilne Pizzerie Raj od Grada.
Sejemsko ponudbo so  člani Goričkoga drüjštva za lepše vütro obogatili s sprehodom z zeliščarjem Lovrom Vehovarjem in fračarijo.


Bilo je bogato  S. Dešnik
Obiskovalce in povabljene goste sta nagovorili direktorica zavoda Stanka Dešnik in predsednica društva Marjetka Škafar. V nadaljevanju so bili javno pohvaljeni ter nagrajeni prejemniki priznanj za NAJ travnik in NAJ ograček z brajdo v letu 2021. Na izbor za NAJ travnik se je letos prijavilo 16 lastnikov.  Prvo mesto je osvojil Franc Ažman iz Dolencev za travnik v Budincih, drugo mesto Karel Gašpar iz Čepincev in tretje mesto Emil Novak iz Ivanovcev. Vsi ostali so osvojili četrto mesto. Namen izbora NAJ travnik je opozoriti lastnike travnikov in splošno javnost na pomembno naravovarstveno vrednost travnikov ter jih spodbuditi, da še naprej ohranjajo travnike v ekstenzivni rabi, saj bodo samo na ta način ostali življenjski prostor za redke in ogrožene živalske ter rastlinske vrste na Goričkem.
Na izbor za NAJ ograček z brajdo so se letos prijavili 4 lastniki ogračekov, 1 lastnik ogračeka z brajdo in 2 lastnika brajde, torej skupno 7 lastnikov. Namen ocenjevanja ogračekov in brajde je videti stanje in način pridelave v hišnih vrtovih na Goričkem in spodbujati lastnike k pridelavi hrane brez kemičnih sredstev. Poleg tega je pomembna tudi oblika, funkcionalnost in ohranjanje krajinsko-arhitekturnih členov, ki so tradicionalni, npr. lesena ograja, brajda, visokodebelna sadna drevesa starih sort ipd. Vsi prijavljeni so bili enakovredno nagrajeni. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo in jim čestitamo ter vabimo k sodelovanju v naslednjem letu.


Fračarija   S. Dešnik

Obiskovalci prireditve so si poleg stalnih muzejskih zbirk in razstav lahko v palaciju gradu ogledali fotografsko razstavo Magična narava 2019, Goričko živi z Naturo 2000, v novem stolpu razstavo jabolk in hrušk starih sort iz dežele vulkanov in v grajskem parku razstavo Biodiverziteta Slovenije.
Jesenska prireditev, ki je potekala v okviru 31. Dnevov evropske kulturne dediščine in 9. Tedna kulturne dediščine, je bila s strani lokalnega prebivalstva in organiziranih skupin zaradi lepega vremena in raznovrstne ponudbe na stojnicah  ter spremljevalnih aktivnosti dobro obiskana.