Na gradu Grad smo preživeli večer z netopirji

Ali se netopirji zapletajo v lase? Ali netopirji napadajo ljudi in jim pijejo kri? Takšne in podobne neresnične vraže so netopirjem naredile veliko škode. Preganjati so jih začeli iz kleti in podstrešij in na odprtine v stavbah z zatočišči netopirjev nameščati mreže. Zato se je njihovo število začelo zmanjševati. Ne zavedajoč se, da ti edini, aktivno leteči sesalci pri nas, spadajo med najpomembnejše živalske skupine za človeka, saj z lovljenjem nočno aktivnih žuželk vplivajo na njihovo številčnost. Določene vrste netopirjev si za domovanja izbirajo mirna in temnejša mesta v stavbah, zato je naš pozitiven odnos do njih še toliko pomembnejši.


Eno izmed njihovih najpomembnejših zatočišč v vzhodni Sloveniji predstavlja grad Grad na Goričkem, zato smo se v Javnem zavodu Krajinski park Goričko odločili, da netopirjem posvetimo dogodek, ki smo ga poimenovali »Preživi večer z netopirji na gradu Grad na Goričkem«. 

Na dogodku 5. julija 2019 so tako otroci lahko iz papirja izdelovali netopirčke in iz lesa sestavljali netopirnice, ki jih bodo namestili doma na fasade ali drevesa in spremljali, ali se bodo v njih naselili netopirji. Vzporedno z delavnicami sta se vrtela dokumentarna filma o netopirjih. Malo pred sončnim zahodom smo prisluhnili Jasmini Kotnik iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Jasmina nam je v zanimivem predavanju predstavila posebnosti netopirjev in vrste, ki živijo v Sloveniji, na Goričkem in na gradu Grad. Po sončnem zahodu smo imeli priložnost opazovati izletavanje navadnih netopirjev iz cerkve Marijinega vnebovzetja pri Gradu, v kateri je ena izmed dveh porodniških skupin te vrste na Goričkem.  Ob zaključku večera smo z »zvezdogledom« Bojanom Jandrašičem spoznavali misterije vesolja, za ljubitelje filmov pa smo na grajskem dvorišču predvajali črno-belo grozljivko Nosferatu. 

Podoben dogodek bo sledil 13. septembra 2019 v Kančevcih, kjer bomo odprli prvo stalno razstavo o netopirjih v Sloveniji.

Besedilo in slika: Gregor Domanjko