Kviz 2013 - 2017

Kviz o naravi in človeku poteka od šolskega leta 2013/14. Cilj kviza je spodbuditi učence k raziskovanju in spoznavanju okolja, v katerem živijo.

Poznavanje narave in kulturne krajine, v kateri živimo, je osnova za njeno varovanje in trajnostni razvoj. V pripravah na kviz učenci spoznavajo in pridobivajo znanje o bogati naravni in kulturni dediščini, zanimivostih iz življenja živali in ljudi, v samem kvizu pa se z vrstniki pomerijo v zanimivih nalogah in vprašanjih. Del kviza je namenjen tudi poznavanju sosednjih parkov . Posebnost letošnjega Kviza o naravi in človeku na območju Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség  je skupno druženje zmagovalnih ekip v posameznem parku.

Kviz je zasnovan v dveh delih. V prvem spletnem delu učenci odgovorijo na tri sklope vprašanj. Odgovore ovrednotimo in najboljših pet ekip se uvrsti v finalni del tekmovanja. 

Drugi del tekmovanja poteka na gradu Grad. Pet ekip se pomeri v petih izzivih, ki zahtevajo znanje, spretnost in iznajdljivost. 

Vsako leto se v kvizu pomeri okoli 70 učencev iz vsaj 7 šol. Skupaj smo raziskovali že travnike, gozdove, tekoče in stoječe vode, dvoživke in kačje pastirje. V vsakem sklopu so tudi naloge, ki nagovarjajo povezanost človeka z naravo. 

Naloge in izzivi so pripravljeni pestro v vsebinskem in oblikovnem smislu. Skozi leta smo tako pripravili pester nabor ugank, rebusov, premetank in drugih oblik nalog. Še posebej se potrudimo v finalnem delu in pripravimo naloge, ki od učencev zahtevajo znanje, spretnost in iznajdljivost. Prijetno druženje na gradu vsako leto zaključimo z podelitvijo priznanj in nagrad.