Predstavitev prekmurskega piskra

  S. Dešnik, 19. 4. 2024
V soboški pokrajinski in študijski knjižnici je bil v sredo, 17. aprila 2024, predstavljen rezultat projekta Prekmurski pisker. Projekt je izvajala zadruga Žitek in v njem povezala imetnine strokovnjake na področju etnologije (dr. Janez Bogataj in Jelka Pšajd), prava (dr. Etelka Korpič Horvat), jezikoslovja (dr. Albina Nećak Lük), kulinarike (Tanja Pintarič in Branko Časar), zdravja (prim. mag. Branislava Belović) in rokodelstva (Lončarstvo Fran Zelko iz Pečarovec). 
 
 
S Prekmurskim piskrom se obuja kuhanje/peka v lončeni posodi, kakor se je to počelo davno po peki kruha v krušni peči. Sodelujoči v projektu zadruge Žitek so raziskali izvor besede, obliko posode, dodali šest receptov za kuhanje/peko, prevedli v pet jezikov, opravili postavitev, naslovnico, kolofon in izdali 300 izvodov knjižice ob pomoči ZRC SAZU. Prisotnim so razložili prednosti v vseh pogledih, nas navdušili nad tem, da naj postane kuhanje/peka v ročno izdelanem lončenem piskru lončarstva Zelko iz Pečarovec novodobna obogatitev kulinarike v prekmurskih gostilnah in doma ter nov prepoznavni znak Prekmurja. K piskru bi sodili še drugi ročno izdelani dodatki kot npr. lesena zajemalka, pleten podstavek za vroč pisker in morda celo börkle za devanje v peč in iz nje. Gostilna Rajh že preizkuša tehniko priprave, zato se lahko že veselimo obiska pri njih. Sicer se lahko lotimo preizkušanja sami, seveda po tem, ko se oskrbimo s piskrom.
 

Lončeni pisker najmanjše velikosti lahko skupaj s knjigo kupite v Pomurskem muzeju. Sicer lahko dobite piskre v vseh velikostih v trgovini domačih izdelkov na Kmetiji Camplin v Bogojini.
 
Na koncu lahko ugotovimo, da se zgodba, ki se/smo je/jo leta 2003 začeli v času ustanavljanja Krajinskega parka Goričko, nadaljuje, dopolnjuje in nadgrajuje. Rokodelske delavnice v pritličju gradu je opremila Jelka Pšajd s Pomurskega muzeja, lončarstvo Zelko je sodelovalo v projektu Rokodelska akademija, izvajalo tečaj lončarstva in pridobilo opremo. Za izdelovanje piskrov še vedno uporablja glino z Goričkega in je upravičenec Kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko. Zadruga Žitek je ustanovljena na Goričkem in ima trenutno sedež v Plečnikovi Bogojini.
 
Prekmurski pisker ima nedvomno globoko sporočilo v nasprotni smeri potratne potrošniške družbe in priča o današnjih priložnostih nekoč manj razvitega območja, kjer je razvoj tekel počasneje in so se vrednote nature in kulture ohranile dlje.