Začeli z usposabljanjem za prepoznavanje dnevnih metuljev

 G. Domanjko, 17. 4. 2024

V okviru projekta BEE(A)WARE se nas je 9 predstavnikov projektnih partnerjev – Medžimurske prirode, Javnega zavoda Krajinski park Goričko in Nacionalnega inštituta za biologijo, 9. aprila v Podturnu na Hrvaškem, udeležilo prve od osmih čezmejnih delavnic namenjenih prepoznavanju dnevnih metuljev. Gre za t. i. Trening kamp (usposabljanje) predstavnikov partnerskih organizacij, ki delujejo v projektu, po metodi »Train the trainer«. Namen usposabljanj je boljše poznavanje divjih opraševalcev in prenosa znanja ter krepitev zmogljivosti strokovnih institucij, ki se ukvarjajo z naravovarstvom in drugih predstavnikov znanstvene skupnosti, vključene v projekt. Boljše poznavanje dnevnih metuljev in drugih divjih opraševalcev, kot so čmrlji, čebele samotarke in muhe trepetavke, bo prispevalo k hitrejšemu prepoznavanju in odpravljanju njihovih groženj. 


Navadni frfotavček    G. Domanjko

Usposabljanje je in bo vodil priznani hrvaški strokovnjak za dnevne in nočne metulje, Toni Koren. V uvodu nam je bila udeležencem usposabljanja predstavljena kratka ekologija metuljev. V nadaljevanju pa smo spoznali prvih 10 vrst dnevnih metuljev, ki spomladi letajo na enem ali na obeh pilotnih območjih projekta – v Biosfernem območju Mura-Drava-Donava in Krajinskem parku Goričko. To so jadralec (Ipchiclides podalirius), citronček (Gonepteryx rhamni), zorica (Anthocaris cardamines), katančev selec (Pontia edusa), repičin belin (Pieris napi), repin belin (Pieris rapae), primorski belin (Pieris manii), kapusov belin (Pieris brasiccae), navadni frfotavček (Leptidea sinapis) in svetli krhlikar (Celastrina argiolus).


Ob metuljih smo spoznavali tudi kačje pastirje    G. Domanjko

Po teoretičnem delu smo se odpravili na teren ob reki Muri in na travnikih, ob visokovodnem nasipu ter ob gozdnem robu ujeli v metuljnico naslednje vrste dnevnih metuljev: repičin belin (Peris napi), koprivov pajčevinar (Araschnia levana), okrasti skalnik (Lasiommata megera), repin belin (Pieris repae), dnevni pavlinček (Nymphalis io), mali cekinček (Lyceana phlaes), admiral (Vanessa atalanta), beli C (Nymphalis c-album), mali okarček (Coenonympha pamphilus), navadni frfotavček (Leptidae sinapis), citronček (Gonepteryx rhamni), zorica (Anthocaris cardamines), rumenooki kratkorepec (Cupido argiades), mali kresničar (Neptis sappho) in slezenovčev kosmičar (Carcharodus alceae).

Z usposabljanji bomo nadaljevali v drugi polovici aprila, maja, junija in julija.