Ponovno pognojili sadike v drevesno-grmovnih pasovih

  G. Domanjko, 5. 4. 2024

V Javnem zavodu Krajinski park Goričko (JZ KPG) smo spomladi 2021 v okviru projekta Gorička krajina zasadili 6.000 sadik različnih avtohtonih dreves in grmovnic. Sadike so bile posajene v vrstah na robovih travnikov, z namenom, da v prihodnosti tvorijo drevesno-grmovne pasove oziroma mejice. Mejice bodo v naslednjih desetletjih predstavljale pomembno prehranjevalno in gnezditveno okolje za velikega skovika, rjavega srakoperja, pisano penico, rumenega strnada in druge ptice kmetijske krajine. Mejice so hkrati življenjsko okolje tudi za druge živalske skupine, kot so dvoživke, manjši plazilci in sesalci, netopirji, divji opraševalci in druge skupine žuželk, ki so plen večjim živalim. Mejice veliki skovik in rjavi srakoper uporabljata tudi kot »lovne preže«, iz katerih lovita žuželke in manjše sesalce. 


2021 je bilo zasajenih 36 mejic v dolžini 3.000 m   G. Domanjko

Vsako leto zaposleni v JZ KPG pregledamo stanje sadik. Letos marca pa smo jih drugič zapored tudi pognojili z netopirskim gvanom oz. iztrebki netopirjev, ki smo jih zbrali pri odstranjevanju netopirskega gvana po znanih zatočiščih in kotiščih v cerkvah na območju Krajinskega parka Goričko. Več o tem v prispevku pod odstranili netopirsko gvano.

Netopirsko gvano velja za eno najboljših gnojil na sploh, saj vsebuje veliko dušika, fosforja in kalija. Z gnojenjem poskušamo pospešiti rast sadik v mejicah in s tem prehiteti srnjad ter jelenjad, ki zelo rada objeda nizke in drobne sadike na prostem oziroma jih uporablja za drgnjenje. Navkljub gnojenju sadike še vedno ostajajo zelo objedene in nizke rasti, zato jih bo potrebno v prihodnje zaščititi z ograjami, scer sadike nikoli ne bodo tvorile mejic. Poskusili smo tudi že z nanosi zaščitnih sredstev na sadike, ki pa so se izkazala za neuspešna pri odvračanju divjadi.