Dvajsetič po Sladki poti

 S. Dešnik, 11. 3. 2024

V nedeljo 10. marca 2024, se je ob dvajseti obletnici Sladke poti odvil pohod v prešerni družbi več kot dvesto pohodnic in pohodnikov. Uvodoma sta jih pozdravili Jožica Celec in Suzana Deutsch v imenu organizatorjev družine Celec in PGD Ratkovci. Jutranje pecivo vaščank in pokušina jogurtov sirarne Gorički raj s požirkom za zdravje, je napotil pohodnike najprej na jug in na vzhod do romanske rotunde v Selu. Po zgodbi njenega nastanka in malici ob TIC Moravske Toplice, so pot nadaljevali na sever preko griča v dolino Ratkovskega potoka v Berkovcih in naprej na vrh do meje med Berkovci in Ivanjševci ter zavili naprej proti zahodu na grič z imenom Gomba (306,9 m). Zatem so pešačili naprej po meji med Lončarovci in Ratkovci do Vancarjevega brega, kjer so zavili proti jugu do zaselka Kermendin. Tukaj jih je pričakala ekipa "Celec" z zlato medeno medaljo za vsakogar, pokušino medenjakov, medice in rdečke. Zaključek pohoda s toplo malico je bil pred vaško-gasilskim domom v Ratkovcih, kjer so se razvili veseli družabni pogovori.


Čestitke organizatorjem ob jubilejnem dogodku, ki je ponesel ime vasi Ratkovci in Goričkega v svet z željo, da se bodo pohodi nadaljevali in naj se še naprej cedita med in mleko.
Vsem, ki ste pohod zamudili, sporočamo, da lahko pot prehodite tudi sami, po tem ko raziščete opis Sladke poti na spletišču in sledite oznakam na terenu.

Spoznavanje goričke krajine, njene žive narave in postanki pri gostoljubnih ponudnikih je privlačno v vseh letnih časih, zato ne odlašajte, odločite se in nas obiščite.