Naravovarstveni nadzorniki spoznavali zavarovane vrste gliv

 M. Podletnik, 18. 3. 2024

V sklopu projekta LIFE-IP NATURA.SI pod okriljem Ministrstva za naravne vire in prostor je v sredini marca v Krajinskem parku Radensko polje potekalo dopolnilno izobraževanje za naravovarstvene nadzornike. Predaval je mikolog Luka Šparl, sicer zaposlen v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Zaradi svojega izjemnega poznavanja gliv je predavanja popestril s številnimi praktičnimi nasveti prepoznavanja določenih vrst, informacijami o njihovem pojavljanju ter vrstni problematiki ogroženosti in obsegu nabiranja.


Knežja mušnica ali karželj je najbolj nabirana zavarovana vrsta glive v Sloveniji   M. Podletnik

Po teoretičnem delu, na katerem je bilo poleg osnovnega pregleda gliv predstavljenih vseh, v Sloveniji zavarovanih 41 vrst gliv, je sledil terenski del. V sosednjem gozdu, ki ga je nedavno prizadel vetrolom, smo kljub manj primernemu času za glive našli precej različnih vrst gliv. Terenski del je bil poleg osnovnega spoznavanja namenjen predvsem razlagi pomena gliv v okolju. Glive so namreč izredno pomemben razkrojevalec, še posebno v gozdnem prostoru in imajo velik pomen pri kroženju snovi v naravi. Mikorizne glive, ki živijo v sožitju z drevesi ali grmi, le-tem pomagajo pri črpanju hranil in vode, saj s svojim podgobjem bistveno povečajo območje črpanja in s tem prispevajo k boljšemu stanju dreves.

 

Čeprav so se glive dolga stoletja prištevala k rastlinam, se zaradi njihovih lastnosti in pomena v strokovnem svetu vedno bolj zagovarja iniciativa 3F: FLORA (rastlinstvo), FAVNA (živalstvo) in FUNGA (glive).