Tabla 1a, Tábla 1a, Board 1a

  Slovenščina 


Metulji

Metulji so za hrošči druga najštevilčnejša skupina žuželk na svetu. Od ostalih vrst žuželk se ločijo po luskah na krilih. Te so, predvsem pri dnevnih metuljih, razlog za pisano paleto barv in vzorcev.
Vrste metuljev se med seboj razlikujejo tudi po številu generacij metuljev na leto. Odrasle živali nekaterih vrst se na leto pojavijo le enkrat, nekatere večkrat. Najbolj ogroženi so metulji z eno generacijo letno. Gosenice objedajo rastline. Odrasli metulji pa se hranijo s cvetnim prahom in z nektarjem rastlin. So pomembni opraševalci rastlin.

Dnevni in nočni metulji 

Dnevni metulji so aktivni le podnevi. Nočni so aktivni tako ponoči kot podnevi in so številčnejši. Na Goričkem jih živi čez 2000 vrst.  

 

 Magyar  


Lepkék 

A lepkék a bogarak után a második legnagyobb létszámú rovarcsoport a világon. A többi rovarcsoporttól a szárnyukon lévő pikkelyek különböztetik meg őket. Ezek, különösen a nappali lepkéknél, a színek és minták gazdag tárházát eredményezik. A lepkefajok a kifejlett lepkék évenkénti nemzedékeinek számában is különböznek egymástól. Egyes fajoknál évente csak egyszer, más fajoknál többször is kifejlődik felnőtt egyed. A legveszélyeztetettebbek az évente egy nemzedékkel rendelkező lepkék. A kifejlett lepkék
a növények virágporával és nektárjával táplálkoznak. Fontos beporzói a növényeknek. A hernyók növényi részeket fogyasztanak.

Nappali és éjjeli lepkék

A nappali lepkék csak nappal aktívak. Az éjjeli lepkék között egyaránt vannak éjszaka és nappal aktívak is, és nagyobb számban fordulnak elő. Goričko területén több mint 2000 lepkefaj él. 

   English 

 

 

 


   Follow the butterfly along the trail.