GORIČKO. Znate ka? Lejpo je!

V okviru projekta LIFE NATURAVIVA, pri katerem sodelujejo partnerji iz cele Slovenije, je nastala razstava z naslovom v prekmurščini GORIČKO. Znate ka? Lejpo je! Fotografije na velikih panojih ponujajo potovanje po Goričkem na malo drugačen način. Obiskovalci v sliki in besedi spoznavajo najznačilnejše prebivalce in krajinske značilnosti Goričkega. Spoznavajo pa tudi tiste, ki so velikokrat očem skrite. Med slednje štejejo redke in ogrožene vrste ter vrste, ki se v naravi pojavljajo le v določenem delu leta. 

Ob bogati naravi je na Goričkem raznolika tudi kulturna dediščina, ki se razkriva v cerkvah, zvonikih, obeležjih, mlinih, domačijah in ljudskih običajih. V vseh se skrivajo zgodbe, ki pričajo o sožitju ljudi z naravo, o borbi za preživetje, umetelnosti in mojstrstvu ter modrosti bivanja. Kulturna krajina Goričkega se ponaša z visoko življenjsko pestrostjo (biodiverziteto), ki jo neredi pisano in živo. 

Od blizu je mogoče opazovati štorkljo, ki že od nekdaj velja za simbol Pomurja. Navajena je bližine človeka, saj gnezdi na električnih drogovih v vaseh, ter spremlja Goričanke in Goričance med delom na travnikih in njivah. S štorkljo je povezano izročilo, ki pravi, da štorklja prinaša otroke, zato velja za simbol sreče. Pogled od blizu pa je še bolj zanimiv pri kačjem pastirju. Zanj je značilno, da več let preživi kot ličinka. Kot odrasla žuželka živi le nekaj mesecev. Raznokrili kačji pastir, ki je predstavljen na razstavi, je vešč akrobatski letalec, saj lahko v zraku lebdi ali celo leti vzvratno. Kratke zanimivosti o rastlinskih in živalskih vrstah ter njihovih življenjskih prostorih so zapisane v slovenskem in angleškem jeziku.  

Avtorji fotografij: Niko Časar, Gregor Domanjko, Mark Duplinšak, Jošt Gantar, Rok Horvat, Tadej Koltai, Tomaž Koltai, Sandra Kuhar, Anka Kuhelj, Kristjan Malačič, Jure Novak, Mojca Podletnik, Dejan Rocner, Alexander Voda, Marko Zabavnik, Janez Zalaznik.

Razstava je postavljena v senci stoletnih dreves največjega grajskega poslopja daleč naokoli. Vabimo vas, da si razstavo ogledate do konca novembra 2022 in se prepričate kako bogato je Goričko. Rejsan je bogato in lejpo! 

 »Razstava je nastala v okviru projekta LIFE Naturaviva, Biodiverziteta — umetnost življenja (LIFE16 GIE/SI/000711), ki je sofinanciran iz sredstev LIFE, finančnega instrumenta Evropske unije za okolje inpodnebne ukrepe ter Ministrstva RS za okolje in prostor. Vsebina izraža izključno stališča avtorjev. Zanjo in za morebitno iz nje izhajajočo uporabo informacij Evropska izvršna agencija za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA) ter Evropska komisija ne prevzemata odgovornosti.«