Travniške orhideje obarvale suhe travnike na Goričkem

Aprila in maja se suhi travniki na slemenih in pobočjih gričev obarvajo vijolično. Pogled od blizu razkrije, da so to cvetovi divjih orhidej ali slovensko kukavičevk (Orchidaceae). Na območju Krajinskega parka Goričko je daleč najpogostejša navadna kukavica. Na mokrotnih travnikih se maja razcveti majska prstasta kukavica. V Sloveniji je bilo doslej najdenih 79 vrst kukavičevk, od katerih jih 17 uspeva tudi na območju Krajinskega parka. 

Travniške orhideje
Najbolj razširjen je navadni pilovec, v preteklosti poznankot navadna kukavica (Anacamptis  morio), ki se  lokalno pojavlja v visokih gostotah in številčnosti. Barva cvetov te orhideje varira od temno vijolične do bele. Do 15 cm visoka kukavičevka prične cveteti aprila. Oprašujejo jo čmrlji. Letošnja pomlad je postregla z izjemno barvno pestrostjo cvetov navadnega pilovca. Od bele, preko rožnate do temno vijolične barve so cvetovi, ki se bohotijo na suhih travnikih. Vsi isti in hkrati vsi drugačni. Kot da nekaj sporočajo!


Navadni kukavičnik  K. Malačič

Orhideje znajo tudi presenetiti
V zadnjih letih so presenetile najdbe travniških orhidej, ki jih starejša literatura za Goričko ne navaja. Na vzhodu je bil najden navadni kukavičnik (Gymnadenia conopsea). Kukavičnik je precej visoka orhideja z rožnatimi ali škrlatnimi cvetovi z dolgo koničasto ostrogo. Na zahodu Goričkega pa je bila v letu 2022 najdena trizoba kukavica (Orchis tridentata). Manjša kukavica z belkastimi do rožnatimi cvetovi, ki so okrašeni z izrazitim rožnatim vzorcem. Trizoba kukavica raste na suhih pustih tleh na karbonatni podlagi, zato ne čudi, da je bila najdena na delu Goričkega z apnenčasto podlago. Najpresenetljivejša najdba pa je bila leta 2015 najdba metuljastega pilovca (kukavice) (Anacamptis papilionacea), vrste, ki je v celotni Sloveniji precej redka vezana večinoma na Kras in Istro. Na Goričkem je le eno znano rastišče, na katerem pa se žal v zadnjih treh letih ni več pojavila.    


Trizoba kukavica  K. Malačič

Več o divjih orhidejah oz. kukavičevkah preberite tukaj