Vsi smo zmagovalci

 S. Dešnik

V nedeljo, 3. aprila 2022, je Goričko drüjštvo za lepše vütro organiziralo pohod Vsi smo zmagovalci ob 12. obletnici izdajanja Izkaznice Pohodnik/pohodnica po Goričkon. V letu 2022 je vanjo vpisanih 33 pohodov, medtem ko bo 34. pohod vodil na izvir Mure. Koledar vseh pohodov je tukaj.

Letošnji pohod se je pričel pred gradom Grad in ga je vodil Adolf Pen, dober poznavalec skrivnostnih poti po Goričkem. Po spustu v Pörgo so se pohodniki dvignili na Popovšček (369 m nmv), strm hrib nad gračkim pokopališčem in na Goričkem poseben po svojem nastanku v času delovanja vulkanov.

Po kratki predstavitvi so pohodniki nadaljevali pot po slemenu, ki je drugačen tudi po rastlinstvu, saj to vzbuja občutke starožitnosti povezane s toploto. Sledil je spust v dolino Gračkega potoka (283 m nmv) in ponovno dvig na Majčev breg (363 m nmv.). Smer pohoda se je tukaj zasukala proti jugu in naprej vodila po slemenu čez Rajbarjev (359 m nmv), Šandorjev in Kranjčev breg (341 m nmv). Na Kranjčevem bregu je bil postanek v Lovrotovem vrtu v gozdu in poduk o zdravilni moči, ki jo daje narava v zeliščih in sokovih.

Spust v Pörgo je peljal po pomurski planinski pešpoti do gostilne Raj, kjer je pohodnike pričakala enolončnica in je predsednica društva, Marjetka Škafar, podelila priznanja in bočkore Izkaznici najzvestejšim pohodnikom v letu 2020 in 2021.

V Izkaznici pohodnik/pohodnice po Goričkem za leto 2021, ki jo izdaja Goričko drüjštvo za lepše vütro je bilo vpisanih 19 pohodov. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa je bil prvi pohod šele 12. junija 2021 – Upkašov pohod v Križevcih, na jesen jih je je bilo še nekaj odpovedannih. Tako je bilo od načrtovanih 19 pohodov izvedenih le 11.

Statistične podatke o udeležbi imetnikov Izkaznice na pohodih je zbral vodja pohodniške sekcije v društvu, Jože Rituper. V letu 2021 je 58 pohodnikov prevzelo izkaznice društva, od tega 33 žensk in 25 moških. Vseh pohodov se je udeležilo 503 ali povprečno 46 pohodnikov na posamezen pohod. Potrjenih je bilo 245 izkaznic ali povprečno 22,3 na pohod. Vsak imetnik izkaznice je bil povprečno na 4,2 pohoda. Na samo enem pohodu je bilo 9 pohodnikov z izkaznico, na dveh je bilo 11 in na treh 9 pohodnikov, skupaj torej 29. Ena oseba je samo kupila izkaznico. 28 pohodnikov je opravilo vsaj štiri pohode. Štirje pohodniki so opravili vseh 11 pohodov. Pohodniki, ki opravijo največ pohodov na leto, ki so vpisani v izkaznico, društvo podeli posebno nagrado »gorički bočkor«. Gre za ročno izdelan "ponošen" čevelj iz gline lončarja Franca Zelko. Za leto 2020 je »bočkor« dobilo pet pohodnikov in za leto 2021 štirje pohodniki.