V teh mrzlih dneh ne pozabimo na ptice

    M. Matjašec, 3. 2. 2022

Pozimi prostoživeče ptice težje pridejo do hrane, zato našim drobnim prijateljicam na bližnje drevo postavimo ptičjo krmilnico ali ptičjo pogačo in tako naše dvorišče spremenimo v živahen življenjski prostor velikega števila različnih vrst ptic. 


Semena lahko nasujemo na okensko polico  S. Kuhar

S krmljenjem navadno začenjamo v prvih dneh novembra, če nas (in ptice) sneg preseneti prej, pa tudi že v oktobru. Velika sinica, plavček, močvirska sinica, ščinkavec, dlesk, brglez, zelenec, poljski in domači vrabec, turška grlica najraje zobajo sončnična in konopljina semena, žir, proso, pšenica in oves. Za te lahko izdelamo tudi lojne pogače ali maščobne obešanke s semeni. Veliki detel bo vesel tudi orehov in lešnikov. Kos, carar, brinovka in taščica se raje prehranjujejo s sadjem in plodovi, zato tem nastavimo jabolka, rozine, plodove šipka, črnega trna, jerebike ali gloga. Ptice nikoli ne hranimo s kuhano in slano hrano, saj jim le-ta škoduje. Količino hrane prilagajamo zimskim razmeram in jo v krmilnico polagamo vsak dan sproti. Če se enkrat odločimo hraniti ptice, naj bi to počeli do konca zime oziroma vsaj tja do marca, saj se ptice navadijo na lokacijo krmilnice. V marcu pa s hranjenjem zaključimo postopoma. V krmilnico vsak dan polagamo manj hrane in tako v 10 do 14 dneh prenehamo s krmljenjem.

 
Krmilnice s slamnato streho izdeluje Drago Škodnik iz Fikšincev   M. Podletnik

Krmilnico postavimo na dovolj visoko oziroma mačkam nedostopno mesto, recimo na drevesno vejo, pod katero je dovolj velika čistina ali neprehodno grmovje. Postavimo jih lahko tudi na balkonske ograje ali okenske police, vendar naj ne bodo dostopne plenilcem. Krmilnica naj bo nameščena vsaj 1,5 metra od tal in na mestu, ki je nedostopen za plenilce (posebej mačkam); če je mogoče, jo namestimo v bližino grmovja in drevja, kamor se lahko ptice skrijejo. Neprimerno nameščena krmilnica je za ptice past in posledično jim bolj škodi kot koristi. V kolikor nimamo pogojev za namestitev ali izdelavo krmilnice, lahko uredimo tudi talno krmišče.

Krmilnico po postavitvi redno spremljamo in skrbimo, da je v njej ves čas zadostna količina hrane. Zelo pomembna je tudi čistoča krmilnic, pri čemer pazimo, da je notranjost suha, čista, brez iztrebkov ali drugih ostankov, preko katerih bi se lahko prenašale bolezni. Pri izbiri hrane sledimo načelu, da izbiramo hrano, ki jo ptice najdejo tudi same v naravi.

Izdelava domače ptičje pogače

Izdelava ptičje pogače je zabavno in koristno opravilo za vse generacije. V nadaljevanju preberite kaj potrebujete za izdelavo in na kaj morate biti pozorni.  

Potrebujemo:

- veliko skledo in kuhalnico

- kokosovo mast ali loj ali arašidovo maslo brez soli

- različna semena in plodove (sončnična in bučna semena, proso, orehova jedrca, rozine ...)

- pladenj

- bombažno vrvico

- modelčke (izdelamo jih lahko iz odpadnih kartonskih tulcev, ki so ostali od papirnatih brisač, seveda pa lahko pobrskate tudi po domači kuhinji in najdete kaj podobnega)


Izdelava modelčkov je lahko zabavna

Postopek:
Odpremo zavojček kokosove masti, položimo v skledo in pustimo na toplem, da se zmehča. Ko je maščoba pripravljena za mešanje, v skledo dodamo nekaj pesti sončničnih semen, eno pest prosa, prgišče bučnih semen, nekaj orehovih jedrc in za posladek še ščepec rozin. Dobro premešamo, da mast oblije prav vsako zrno. Če se zdi, da je maščobe preveč, dodajte še nekaj semen. V pripravljene modelčke do polovice naložimo mešanico, vstavimo vrvico za obešanje in zapolnimo do vrha. Rahlo potlačimo, da se maščobe in semen dobro oprime tudi vrvica. Pladenj postavimo kar na balkon ali okensko polico; najbolje je, da ustvarjamo zvečer, izdelke pa čez noč pustimo na hladnem, iz modelčkov jih vzamemo šele zjutraj, da se dobro strdijo.
Namig: Za kokosovo mast je značilno, da se utekočini kar na sobni temperaturi, ki preseže 24°C. Če mast pustimo, da se popolnoma utekočini, lahko z enim zavitkom pripravimo več mešanice in več pogač. Če želimo oblikovati z rokami, lahko semena vgnetemo v rahlo zmehčano maščobo, vendar bomo tako porabili več maščobe.

Zakaj smo dodali največ sončničnih semen?
Ker jih imajo ptice najraje, vsebujejo namreč veliko maščobe, zato jih rade zobajo tako zrnojede kot žužkojede ptice.

Zakaj smo vrvice dodali v pogače in pogače oblikovali v modelčkih?
Da smo se izognili uporabi mrežic, ki jih poznamo pri že pripravljenih kroglicah, ki jih lahko kupimo v trgovini. Ko se takšne mrežice izpraznijo, jih zlahka odnese veter; če jih ne pospravimo, pomenijo nepotrebno onesnaževanje narave. 

Izdelava ptičje krmilnice
Izdelava ptičje krmilnice ne zahteva veliko znanja, zahteva pa iznajdljivost, natančnost, potrpežljivost, domišljijo … in tega imamo veliko. Posebno zadovoljstvo nam bo opazovanje in fotografiranje ptic v krmilnici, ki smo jo izdelali sami. Za izdelovanje uporabimo material in orodje, ki ga najdemo v svoji okolici. Na spletu najdemo veliko idej, načrtov za izdelavo ptičjih krmilnic, samo najti je potrebno takega, ki nam je pisan na kožo. 

Za bolj vešče rokodelstva pa predlagamo izdelavo lastne ptičje krmilnice, le-ta je lahko poljubnih oblik in iz različnih materialov. Če nimate idej, kako bi naj izgledala ptičja krmilnica, si pomagajte s spodnjim videom, ki je nastal izpod rok našega sodelavca: https://www.youtube.com/watch?v=4FffRFBYpI4

 

 

   

 

  Ali ste vedeli?

Uporaba prozornih plastenk za izdelavo ptičje krmilnice je lahko nevarna. Ker ptice kljuvajo po njej, saj ne vidijo, da je vmes med njo in semeni plastika – iz istega razloga se tudi zaletavajo v steklo.