V naše kraje se vračajo štorklje

 M. Podletnik, JZ KPG

Le malo katera ptica pri ljudeh vzbudi toliko veselja kot bela štorklja. Simbol Pomurja se v teh dneh vrača iz južnih krajev na svoja gnezda. V zadnjem tednu marca so se vrnile tudi mnoge štorklje na gnezda na Goričkem. V Hodošu je bila prva štorklja opazovana 23. marca, v Korovcih pa dva dni kasneje. Štorklje so se že vrnile tudi na gnezda v Prosenjakovcih in Nuskovi. Večina štorkelj se k nam tudi sicer vrne v zadnjem tednu marca.


Štorklja na gnezdu v Hodošu   G. Domanjko

V lanskem letu so štorklje gnezdile na 12 gnezdih na območju Krajinskega parka Goričko in z njih je uspešno poletelo kar 26 mladičev. Ko mladiči štorkelj poletijo z gnezd, jih že kmalu čaka dolgo potovanje proti jugu, kjer preživijo prva leta življenja. Štorklje se selijo izključno zaradi pomanjkanja hrane v zimskem času. Selitev je za ptice izredno zahtevna in potratna aktivnost, saj porabijo veliko energije in telesne teže, ki so jo pridobile med poletjem. Med letom štorklje dosežejo tudi hitrosti do 110 km/h.

Potovanje v južne kraje predstavlja še posebno veliko preizkušnjo za mlade štorklje, saj po ugotovitvah nemških raziskovalcev kar 72 % štorkelj pogine med selitvijo v prvem letu življenja. Med drugim je velika smrtnost posledica neizkušenosti mladih štorkelj s porabo energije med selitvijo. V naše kraje se štorklje vrnejo šele, ko dosežejo spolno zrelost pri starosti 3-5 let. Včasih se po nekaj letih vrnejo še spolno nezrele štorklje, ki lahko pričnejo z gradnjo novih gnezd, čeprav še ne morejo uspešno gnezditi. Velikokrat se te mlade štorklje šele učijo, kako zgraditi gnezdo. Izkušene štorklje novo gnezdo zgradijo v enem tednu.

Na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije lahko spremljate pot dveh mladih štorkelj v Afriko.

                                  
                                                  Akcija Leti, leti štorklja  Elektro Ljubljana

Čeprav štorklja velja za pravo selivko, v Evropi vsako leto prezimi vedno več belih štorkelj. Štorklje v zahodni Evropi se pogosto sploh več ne selijo v Afriko, temveč prezimijo kar v Španiji ali na Portugalskem. To spremembo obnašanja spodbujajo spremenjene okoljske razmere in podnebne spremembe, ki z milimi zimami omogočajo štorkljam iskanje skozi celo leto. Številna smetišča in kmetijske površine pa predstavljajo priložnostno prehranjevališče teh štorkelj v zimskem času.


Množica selečih se belih štorkelj nad Istanbulom   M. Podletnik

Na štorklje med selitvijo prežijo številne nevarnosti. V Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu so štorklje močno podvržene nelegalnemu lovu, še posebno negativno izstopa Libanon. Številne štorklje se med selitvijo zaletijo v daljnovode in poginejo zaradi električnega udara. Smrtnost štorkelj med selitvijo dodatno povečajo neugodne vremenske razmere med selitvijo, ki povzročijo prekomerno izčrpanost štorkelj.

Malo prej kot bela štoklja se v naše kraje vrača črna štorklja. Podatke o opazovanju črne štorklje nam lahko sporočite na mail park.goricko@siol.net ali na FB profil Javnega zavod KP Goričko