Pozimi ne pozabimo na ptice

 T. Koltai, JZ KPG

Zimski čas prinaša pticam mnogo izzivov. Ptice imajo tako kot ljudje stalno telesno temperaturo, ki jo ohranjajo tudi v najbolj ostrih vremenskih razmerah. Nižje temperature tako povišajo potrebo po energiji, hkrati pa jim lahko dolgotrajna snežna odeja ali zamrznjena tla onemogočata iskanje zrnja, semen, sadja in druge hrane v naravi. Pticam lahko zimo olajšamo z nameščanjem krmilnic in ustrezne hrane. S tem bomo pticam zagotovili vir hrane, hkrati pa bomo lahko uživali ob opazovanju in fotografiranju različnih vrst ptic v naši okolici. V posebno zadovoljstvo nam bo opazovanje ptic v krmilnici, ki smo jo izdelali sami. Izdelava krmilnice je enostavna, prav tako pa pri izdelavi ne potrebujemo posebnih materialov in orodja.  

Izdelava krmilnice za ptice
Krmilnice so lahko različnih oblik in izdelane iz različnih materialov. Najbolj priporočljiv material za izdelavo krmilnic je les, ki ga lahko kombiniramo tudi z drugimi materiali. Krmilnica naj ima korito, kamor se nasuje hrana, hkrati pa je zelo priporočljivo izdelati krmilnico s streho, ki ohranja hrano suho in nudi zavetje pticam. Oblika krmilnice naj dopušča, da ptice lahko priletijo na krmilnico iz vseh smeri. 

Nameščanje krmilnice
Posebno pozornost namenimo mestu nameščanja krmilnice. Ta naj bo nameščena vsaj 1,5 metra od tal in na mestu, kjer preprečimo dostop plenilcem, še posebno domačim mačkam. Krmilnica je lahko pritrjena na stebriček ali jo obesimo na vejo. Če je mogoče, jo namestimo v bližino grmovja in drevja, kamor se lahko ptice skrijejo pred drugimi plenilci, kot je skobec. Neprimerno nameščene krmilnice, ki omogočajo dostop plenilcem, so lahko za ptice past in posledično pticam bolj škodijo kot koristijo.  
V kolikor nimamo pogojev za namestitev ali izdelavo krmilnice, lahko uredimo tudi talno krmišče. V kolikor imamo željo ptice opazovati ali fotografirati, namestimo krmilnico na dobro vidno mesto. 


Našo krmilnico bo zagotovo obiskal tudi ščinkavec   T. Koltai

Krmilnico je potrebno tudi čistiti
Krmilnico po postavitvi redno spremljamo in skrbimo, da je v njej ves čas zadostna količina hrane ter da je notranjost suha, čista in brez iztrebkov ter drugih ostankov, preko katerih bi se lahko prenašale bolezni. Pri izbiri hrane sledimo načelu, da izbiramo hrano, ki jo ptice najdejo tudi same v naravi. 

Ptice nikoli ne hranimo s kuhano in slano hrano
Najprimernejšo hrano za zrnojede vrste ptic, kot so velika sinica, plavček, močvirska sinica, ščinkavec, dlesk, brglez, zelenec, poljski in domači vrabec in turška grlica,  predstavljajo sončnična in konopljina semena, žir, proso, pšenica in oves. Za te lahko izdelamo tudi lojne pogače ali maščobne obešanke s semeni. Veliki detel bo vesel tudi orehov in lešnikov. Kos, carar, brinovka in taščica se raje prehranjujejo s sadjem in plodovi, zato tem nastavimo jabolka, rozine, plodove šipka, črnega trna, jerebike ali gloga. Ptice nikoli ne hranimo s kuhano in slano hrano, saj jim ta škoduje. 
S hranjenjem prenehamo postopno po daljši otoplitvi v spomladnem času, nato lahko krmilnico pospravimo do naslednje zime. S pravilno izdelavo in namestitvijo krmilnice ter primernim izborom hrane lahko naše dvorišče spremenimo v živahen življenjski prostor velikega števila različnih vrst ptic.

Krmilnico lahko izdelate sami
Vabimo vas, da izdelate krmilnico tudi sami in preverite, katere ptice vas bodo obiskale. Navodila za izdelavo so podana na spodnjem posnetku.