NAJ travnik v Krajinskem parku Goričko v 2020

V izboru za NAJ travnik v Krajinskem parku Goričko je letos sodelovalo 15 lastnikov travnikov, največ od prve akcije leta 2011. Ocenjevalna komisija, ki sta jo sestavljala Zita Flisar-Novak iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije-zavod iz Murske Sobote in Gregor Domanjko iz Javnega zavoda Krajinski park Goričko, je konec maja in v začetku junija pregledala in ocenila 25 travnikov v Kruplivniku, Gradu, Vidoncih, Prosečki vasi, Gornjih Petrovcih, Lucovi, Čepincih, Dolencih, Budincih, Križevcih, Ivanovcih in Lončarovcih.


Za zmagovalni travnik v Budincih skrbi Franc Ažman (foto: G. Domanjko)

Zmagovalec 10. izbora za NAJ travnik v Krajinskem parku Goričko je postal travnik v Budincih v lasti Franca Ažmana. Travnik spada med vrstno najbolj bogate travnike na Goričkem. Na suhih delih travnika rasteta zavarovani vrsti rastlin deltasti klinček in navadna kukavica, na mokrem delu pa občasno rumena maslenica. Košen je 2krat letno, v začetku junija in septembra in ni gnojen. Na tak način lastnik na travniku pomaga ohranjati metulje mravljiščarje. Franc Ažman krmo iz nagrajenega travnika uporablja za prehrano oslom in krav, ki jih ima na pašniku v bližini stanovanjske hiše. Na travniku rastejo posamezna drevesa in grmovje, kjer gnezdi rjavi srakoper ali iz njih lovi žuželke na travniku. S površino 2,15 ha je zmagovalni travnik prejel največ točk v kategoriji velikost travnika.


Drugo uvrščeni travnik Janeza Gašparja v Čepincih (foto: G. Domanjko)

Drugo mesto je zasedel travnik Janeza Gašparja iz Čepincev, ki v izboru NAJ travnik sodeluje že od začetka. Med vsemi sodelujočimi travniki je njegov travnik prejel največ točk za vrstno pestrost rastlin na travniku. Na travniku rastejo stare sadne sorte jabolk, ki nudijo možnost gnezdenja smrdokavri in velikemu skoviku. Gašparjevi travnika ne kosijo z rotacijsko, temveč s strižno kosilnico. 
Tretje mesto si delita travnika Marjane Fujs od Grada (1) in Emila Novaka iz Ivanovcev (2) (foto: G. Domanjko)

Tretje mesto si po številu doseženih točk v izboru delita travnika v lasti Emila Novaka iz Ivanovcev in Marjane Fujs od Grada. V obeh primerih gre za suha, vrstno zelo pestra travnika. Na njih rastejo travniške vrste kukavic in druge rastline, na katerih se »pasejo« domače in divje čebele. Oba lastnika travnikov kosita travo za krmo domačih živali, ki jih imata deloma v štali, deloma na pašniku. Na obeh travniku uspevajo tradicionalne sorte jablan.

Iskrene čestitke najboljšim v izboru za NAJ travnik v Krajinskem parku Goričko. Vsem skupaj pa zahvala, da v skladu z dobro kmetijsko prakso ohranjajo travnike.