Na obnovljenem dimniku ponovno gnezdijo štorklje

27.4.2020

Junija 2019 smo ob skupnem sodelovanju Javnega zavoda Krajinski park Goričko in Trgovskega podjetja Goričanka Kalamar d.o.o. obnovili štorkljino gnezdo na dimniku nekdanje pekarne v Gornjih Petrovcih. V letu 2020 se je par belih štorkelj vrnil na gnezdo in najverjetneje že vali jajca.
Nad kolenom ene izmed štorkelj smo opazili obroček in na njem prebrali številko W0199. Številko smo posredovali Francu Bračku, ornitologu iz Maribora, ki že vrsto let z obročki označuje mladiče belih štorkelj v SV Sloveniji. Namen obročkanja je proučevanje selitvenih poti ptic na njihovi poti v Afriko in nazaj v Evropo ter spremljanje njihovega življenja po vrnitvi. Po posredovanju podatka smo še isti dan od g. Bračka prejeli odgovor: »Štorklja je bila obročkana v gnezdu dne 22. 6. 2016 v Zg. Voličini pri Lenartu. Štorklje pričnejo gnezditi s 4. letom starosti, redko s 3. letom. V tej starosti se tudi pričnejo vračati na gnezditveno območje, ki je, kot vidimo, lahko dokaj veliko.« 


Bela štorklja z obročkom na gnezdu na dimniku (foto: G. Domanjko)

Mlade štorklje se ne vračajo v gnezda, kjer so bili izvaljene, ampak poskušajo gnezditi na drugih območjih, s čimer se izognejo možnosti parjenja s starši ali drugimi sorodniki. Tako je v letu 2019 v Šalovcih gnezdila štorklja, ki so jo leta 2014 kot mladiča obročkali madžarski kolegi blizu mesta Zalaegerszég, kar je približno 40 km zračne razdalje od Šalovcev. 

Bela štorklja, podobno kot druge travniške vrste ptic, hrano najpogosteje išče na redno, ampak ne prevečkrat košenih travnikih v okolici svojega gnezda. Zato z obnovo opuščenih travnikov v Javnem zavodu Krajinski park Goričko ohranjamo in izboljšujemo življenjske pogoje tudi za belo štorkljo na Goričkem.