Svet živali v vrtu

V četrtek, 20. februarja 2020, je bil ob petih popoldne Ivan Esenko naš gost na gradu. Medse smo ga povabili, da nam v živo predstavi življenje, ki ga opazuje v svojem vrtu, fotografira in piše. Svoja opazovanja z nami deli v knjigah in na javnih predavanjih. Kot biolog ali življenjeslovec pozna ekologijo vrst, ki jo podaja na prijeten in razumljiv način. 

Vrtovi ob hiši so v kulturni krajini pomembna prvina za obstoj biotske raznovrstnosti ali pestrost vrst. Ta je lahko zelo velika, če vrtičkarji poskrbijo za ugodne življenjske pogoje vseh vrst živali v vrtu. Ptice rade pridejo v dupla, se hranijo z gosenicami in bramorji, metulji obiskujejo cvetice in oprašujejo vrtnine, ježki v mirnem kotičku čez dan čakajo na nočni lov na rdeče polže, ki si jih delijo s krastačami in plazilci. Veliko prigod iz živega sveta se dogaja v vrtu, ponoči in podnevi, če le to želimo, opazujemo, nudimo živalim zavetje, ne uporabljamo strupov, ker v zelenjavi in sadju škodijo tudi našemu telesu. In še in še nam je povedal odličen predavatelj, avtor fotograf in poznavalec življenja.

Vsem, ki niste utegnili prisluhniti in spoznati Ivana Esenka, vabimo da obiščete njegovo spletno stran ali poiščete njegove knjige.

Javno predavanje je bilo uvod v letošnjo akcijo NAJ ograček, v kateri že od leta 2013 izbiramo najbolj pester, bogat in zdrav vrt v Krajinskem parku Goričko. Namen je ozavestiti vrtičkarje o tem, da ni škodljivih in koristnih živali, vse so pomembne in veliko nam lahko pomagajo, če jim je dovolimo. 

Besedilo in slika: S.Dešnik