Vsi smo zmagovalci, pohod ob 10 letnici Izkaznice

Grad 26. januar 2020.

Pohod "Vsi smo zmagovalci" je bil v znamenju 100 letnice Spomenice o varstvu narave v Sloveniji in ob obletnici Izkaznice pohodnik/pohodnica po Goričkem, ki jo Goričko drüjštvo za lepše vütro izdaja že deset let. Namen je bil v Izkaznici združiti vse pohode in na ta način povezati organizatorje pohodov, ki v dobri meri prispevajo k spoznavanju lepot Krajinskega parka Goričko na različnih krajih in z lokalnimi vodniki. Aktivnost že od začetka podpira Javni zavod Krajinski park Goričko in odločitev o skupni organizaciji dogodka ob tem jubileju je bila preprosto logična.

118 pohodnikov se je v soboto, 25. januarja 2020, prijavilo k pohodu, ki se je pričel v največji graščini na slovenskem, na gradu Grad. Zbiranju in toplemu okrepčilu je sledilo 8 km hoje v krogu po obronkih strmih gričev vulkanskega izvora in dolinah, ki so jih izgrebli potoki v vasi Grad. Pohodnike je vodil Dolfe Pen, strasten pohodnik in poznavalec skritih kotičkov Goričkega, ki je navdušeno predstavil značilnosti naravne in kulturne krajine vključno z njeno geološko preteklostjo.

Pot je vodila gor in dol po jesenskem listju skozi gozd in po slemenu med modernimi hišami in starimi blatnimi ter obnovljenimi cimpranimi hišami skritimi med sadnim drevjem obdanim v inje. Postanek je bil v gozdnem vrtu Lovra Vehovarja, kjer so se pohodniki ogreli s čajem domačih zelišč iz samovarja.

Zaključek pohoda z malico na žlico je bil v gostilni RAJ pri Gradu. Po malici je sledila podelitev priznanj in nagrad najzvestejšim pohodnikom v letu 2019, ki so zbirali žige v izkaznici 2019 z vpisanimi 40 pohodi.

Še pred "uradno" podelitvijo priznanj se je Drago Domanjko v imenu zvestih pohodnikov zahvalili vodji sekcije pohodov v Goričkon drüjštvi za lepše vütro, Jožetu Rituperju z nagovorom ter predajo zahvalne listine in šopka ročno izdelanih rož iz krep papirja.

Sledila je razglasitev najzvestejših pohodnikov v 2019 po kategorijah. Med prvimi sta prejela nagrade dva desetletnika, Florjan iz Puconec in Aneja iz Pečarovec, ki sta se rodila v prvem letu izkaznice in v 2019 opravila 10 oziroma 15 pohodov.

Od vseh 53 prejemnikov nagrad in priznanj je 9 pohodnikov opravilo do 10 pohodov, 17 pohodnikov 11-15 pohodov, 12 pohodnikov 16-20 pohodov, pet pohodnikov 21-25 pohodov, trije pohodniki 31-39 pohodov. Najvišjo nagrado "Gorički bočkor" so si v letu 2019 prislužili štirje pohodniki. To so Vili Kutoš, Zoltan Podnevar, Jože Vrečič in Franc Gjergjek vsi doma na Goričkem za opravljenih 40 pohodov.

Ob zaključku so sledile še zahvale prvi predsednici Društva, Marti Horvat, članom upravnega odbora Goričkoga drüjštva za lepše vütro ter Štefaniji Fujs in Stanki Dešnik iz Javnega zavoda Krajinski park Goričko za sodelovanje.

Posebna zahvala je šla Anki in Branku Zelko, ki že več let podpirata pohode z izdelki svojega podjetja Zelko T.P.S. s praktičnimi nagradami. 

Predsednica Jožica Celec je vse navzoče povabila k včlanitvi in na Skupščino Goričkoga drüjštvo za lepše vütro, ki bo v februarju v prostorih gradu.

Besedilo in slika: S. Dešnik